Tips και συμβουλές κηπουρικής για αρχάριους

κηπουρικές εργασίες

Αναρωτιέστε πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο; Βρείτε την αυτοπεποίθησή σας με αυτές τις ειδικές συμβουλές κηπουρικής.

Σχεδιάστε τον κήπο σας

Το να καθίσετε και να σχεδιάσετε τον κήπο σας είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να βρείτε πού να καλλιεργήσετε, αντί να παρασυρθείτε στο κέντρο του κήπου και να καταλήξετε με ένα συνονθύλευμα φυτών που δεν φαίνονται καλά μαζί και μπορεί να μην ταιριάζουν στις συνθήκες ανάπτυξής σας. Ο προγραμματισμός θα σας επιτρέψει επίσης να χρησιμοποιήσετε το χρώμα και τη δομή με σύνεση, κάτι που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν κήπο που φαίνεται υπέροχος καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κατάλληλη τοποθεσία

Η δημιουργία ενός κήπου είναι ακριβώς όπως η ακίνητη περιουσία, όλα έχουν να κάνουν με την τοποθεσία. Τοποθετήστε τον κήπο σας σε ένα μέρος της αυλής σας όπου θα τον βλέπετε τακτικά (εκτός οπτικής γωνίας, εκτός νου σίγουρα ισχύει για την κηπουρική). Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πολύ πιο πιθανό να αφιερώσετε χρόνο σε αυτό.

Μάθετε πώς να φυτεύετε

Η σωστή φύτευση των φυτών σας θα εξασφαλίσει ότι θα αναπτυχθούν καλά και θα ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφιερώσει χρόνο για να ξεριζώσετε και να προετοιμάσετε το έδαφος πριν από τη φύτευση και προσθέστε σάπια φύλλα ή λίπασμα όπου χρειάζεται. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να φυτέψετε κάτι, αναζητήστε οδηγίες στο διαδίκτυο και όχι απλώς να ελπίζετε για το καλύτερο. Τα δέντρα που φυτεύτηκαν πολύ βαθιά δεν θα ευδοκιμήσουν ποτέ και οι ρίζες που κάθονται περήφανες για την επιφάνεια του εδάφους θα στεγνώσουν γρήγορα, οδηγώντας στον τελικό θάνατο του φυτού.

kipourikes_ergasies
Ακολουθήστε τον ήλιο

Η εσφαλμένη εκτίμηση του ηλιακού φωτός είναι μια συνηθισμένη παγίδα όταν μαθαίνετε για πρώτη φορά να ασχολείστε με τον κήπο. Δώστε προσοχή στο πώς το φως του ήλιου διαπερνά την αυλή σας πριν επιλέξετε ένα σημείο για τον κήπο σας. Τα περισσότερα βρώσιμα φυτά, συμπεριλαμβανομένων πολλών λαχανικών, βοτάνων και φρούτων, χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες ήλιο για να ευδοκιμήσουν.

Κοντινή πρόσβαση σε νερό

Μία από τις καλύτερες συμβουλές κηπουρικής που θα λάβετε ποτέ είναι να σχεδιάσετε τον νέο σας κήπο κοντά σε μια πηγή νερού. Βεβαιωθείτε ότι μπορεί ένα λάστιχο στο χώρο του κήπου σας, ώστε να ποτίζετε με άνεση τα φυτά σας όταν διψούν. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε εάν τα φυτά χρειάζονται πότισμα είναι να σπρώξετε ένα δάχτυλο 3 εκατοστά περίπου προς τα κάτω στο χώμα. Αν είναι στεγνό, είναι ώρα για πότισμα.

Τοποθετήστε το σωστό χώμα

Η ποιότητα του χώματος που θα επιλέξετε έχει καθοριστική σημασία για την υγεία και την ανθοφορία και βλάστηση των φυτών. Τα κάθε φυτό έχει και διαφορετικές εδαφικές απαιτήσεις. Επομένως η προμήθεια χώματος θα πρέπει να γίνεται με βάση των συγκεκριμένων φυτών που θέλετε να φυτέψετε. Ένα ποιοτικό χώμα θεωρείται αυτό που διαθέτει ένα εδαφικό μείγμα που είναι κατάλληλο για τη σωστή ανάπτυξη των περισσότερων φυτών. Πολύ σηματνική είναι και η ανανέωση του χώματος που θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης.

Επιλέξτε τα σωστά φυτά

Είναι σημαντικό να επιλέγετε φυτά που ταιριάζουν με τις συνθήκες ανάπτυξής σας. Αυτό σημαίνει να βάζετε φυτά που αγαπούν τον ήλιο σε ένα ηλιόλουστο μέρος, να επιλέγετε φυτά ανθεκτικά στη θερμότητα σε ζεστά κλίματα και να δίνετε σε αλεσμένα αμπέλια όπως κολοκύθες και πεπόνια άφθονο χώρο για τον αγκώνα (ή μια πέργκολα για σκαρφάλωμα). Κάνε την εργασία σου και διάλεξε ποικιλίες που θα αναπτυχθούν καλά εκεί που ζεις και στον χώρο που έχεις.

Ταΐζετε και ποτίζετε τα φυτά τακτικά

Το να γνωρίζετε πότε και πώς να ποτίζετε τα φυτά είναι η διαφορά μεταξύ τους που ζουν και πεθαίνουν. Κατά γενικό κανόνα, ποτίστε τη ρίζα και όχι τα φύλλα, καθώς οι ρίζες είναι που απορροφούν το νερό. Το μούλιασμα του ριζοβολίου κάθε εβδομάδα είναι καλύτερο από το να ποτίζεις λίγο κάθε μέρα. Η σίτιση είναι επίσης σημαντική - γενικά θα πρέπει να εξετάζετε τη σίτιση κάθε δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι), αν και θα χρειαστεί να ταΐζετε περισσότερο εάν μεγαλώνετε σε δοχεία.

Παρακολουθήστε τα παράσιτα

Τα περισσότερα παράσιτα του κήπου δεν κάνουν μεγάλη ζημιά στα φυτά και μπορούν να μείνουν μόνα τους - υπάρχουν πολλοί φυσικοί θηρευτές που θα τους κρατήσουν υπό έλεγχο. Ωστόσο, μερικές φορές οι πληθυσμοί των παρασίτων μπορεί να γίνουν προσβολή και πρέπει να δράσετε. Το να προσέχετε τον αυξανόμενο αριθμό παρασίτων όπως οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυτά σας ασφαλή και θα σας γλυτώσει από πολύ κόπο.


  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg