Ασανσέρ, εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή

Ανελκυστήρες Επισκευή big

Η συντήρηση και η επισκευή ασανσέρ / ανελκυστήρα, είναι συχνό φαινόμενο στην πολυκατοικία. Το κόστος ποικίλει από συνεργείο σε συνεργείο.

Εγκατάσταση ασανσέρ

Ο ανελκυστήρας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια μιας σύγχρονης πολυκατοικίας. Δεν είναι μόνο η ξεκούραστη πρόσβαση μας στον όροφο που επιθυμούμε αλλά και η εξυπηρέτηση «ευαίσθητων» ατόμων όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης οι μεταφορές μας γίνονται πολύ πιο εύκολες γλιτώνοντας μας κόπο και χρόνο.

Η έννοια ανελκυστήρας δεν είναι σημερινό επίτευγμα.Μορφές ανελκυστήρα και ανυψωτικά μηχανήματα (φυσικά όχι με τη μορφή που ξέρουμε), πρωτοεμφανίστηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο για το κτίσιμο των πυραμίδων.

Ασφάλεια απόδοση και αισθητική

Το μεγαλύτερο ζητούμενο από ένα ασανσέρ, είναι η απόλυτη ασφάλεια μας στην κίνηση του, η αδιάλειπτη λειτουργία του, η ομαλή κίνηση του, το επίπεδο απόδοσης αλλά και η αισθητική του.

Προκειμένου να απολαύσουμε τις συνθήκες αυτές θα πρέπει ο ανελκυστήρας μας να συντηρείται τακτικά από εξειδικευμένες εταιρίες συντήρησης με άδεια, που διατηρούν τεκμήρια όπως κατάσταση συντήρησης ανελκυστήρα, μητρώο και ημερολόγιο.

Επισκευή ασανσέρ

Στο πέρασμα των ετών είναι λογικό όπως και σε κάθε ηλεκτρομηχανολογικό σύστημα, να παρουσιάζονται προβλήματα αφού τα κινητά μέρη ενός ανελκυστήρα έχουν όριο ζωής. Η επισκευή ανελκυστήρα θα πρέπει να είναι άμεση.

Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν σε έναν ανελκυστήρα είναι η υπερβολική κατανάλωση ρεύματος, η φθορά των εξαρτημάτων και της γραμμής κύλισης, τα ηλεκτρικά προβλήματα που οδηγούν στη φοβία πολλών ανθρώπων, τον εγκλωβισμό των επιβατών.

asanser_episkevi

Οι πράσινες τεχνολογίες στο χώρο του ανελκυστήρα παρουσιάζουν ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Με τη χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας εκτός από το σεβασμό προς το περιβάλλον, εξοικονομούμε σημαντικό μέρος από την ενέργεια που καταναλώνει ο ανελκυστήρας μας, αλλά και αναβαθμίζουμε γενικά την αξία του κτιρίου.

Μια πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια τεχνολογία είναι και η χρήση του πίνακα Inverter VVVF που μας χαρίζει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα όπως:

Άλλο ένα τεράστιο πλεονέκτημα είναι και η χρήση απεγκλωβισμού UPS, δηλαδή σε περίπτωση που κλειστούμε μέσα στον ανελκυστήρα λόγω διακοπής ρεύματος, αυτό αυτόματα θα μας μετακινήσει στον κοντινότερο όροφο για να απεγκλωβιστούμε.

Η έλλειψη χώρου σε πολλές εγκαταστάσεις «δημιούργησε» άλλη μια τάση που κερδίζει καθημερινά νέους θαυμαστές. Πρόκειται για ανελκυστήρες χωρίς μηχανοστάσιο MRL(Machine Room Less).

Οι πίνακες ελέγχου εδώ είναι τοποθετημένοι σε ειδικά κουτιά δίπλα στον ανελκυστήρα για την εύκολη πρόσβαση του τεχνικού. Τα πλεονεκτήματα είναι:

Το μειονέκτημά της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι το υψηλό κόστος.

Ένας ανελκυστήρας καταναλώνει ρεύμα ακόμα και όταν δεν είναι τον χρησιμοποιούμε. Ωστόσο με έναν ανελκυστήρα με την ειδική λειτουργία standly mode έχουμε σημαντική μείωση της σπατάλης ενέργειας (περίπου 20% ) καθώς η λειτουργία αυτή απενεργοποιεί όλα τα ενεργοβόρα κυκλώματα.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και η αναβάθμιση του φωτισμού του θαλάμου με LED spot lights που καταναλώνουν 80% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά έχουν και 10 φορές περισσότερη διάρκεια ζωής.

Τους οικιακής χρήσης ανελκυστήρες τους χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες, τους μηχανικούς και τους υδραυλικούς με ή χωρίς μηχανοστάσιο. Στα κύρια μέρη του περιλαμβάνονται:

Συντήρηση ασανσέρ

Η συντήρηση του ασανσέρ πρέπει να είναι τακτική. Κατά τη συντήρηση του ανελκυστήρα, ο τεχνικός λιπαίνει τα κινητά μέρη του ασανσέρ, αλλάζει τα εξαρτήματα που έχουν φθαρεί, επιθεωρεί τη γραμμή κύλισης, ελέγχει το εύκαμπτο καλώδιο μεταφοράς εντολών, τις ασφαλιστικές διατάξεις, τις επαφές, τα ρελέ, και τις ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες για τυχόν διαρροές του λαδιού στις σωληνώσεις.

Η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας ενός ανελκυστήρα δεν είναι μόνο απαραίτητη αλλά και υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο [ΚΥΑ Φ 9.2/29362/1957-ΦΕΚ 1797 Β/2005] και τη τροποποίηση του [ΦΕΚ 696Β/3-5-07] που ακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική ασφαλείας.

Στην ΚΥΑ 28425/2008 καταγράφονται οι προθεσμίες μέσα στις οποίες ένα ασανσέρ θα πρέπει να ανακαινισθεί με βάση το έτος εγκατάστασης του. Για τους παλαιούς ανελκυστήρες οι χώρα μας ακολουθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας της ΕΕ CEN/TS 81-82:2008

Η «σοφότερη» λύση για τους παλαιούς ανελκυστήρες είναι η ανακαίνιση και ο εξαερισμός τους ή η πλήρης αντικατάσταση τους.


  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg