Εξοικονομώ 2023, Συνεχίζονται οι αιτήσεις, Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων big

Σε εξέλιξη είναι η υποβολή των δηλώσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων (https://exoikonomo2023.gov.gr) για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023».

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Το νέο Πρόγραμμα εντάσσεται στις εμβληματικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το RePower, με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Στόχος του «Εξοικονομώ 2023», είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες για κάθε κατοικία που θα ενταχθεί, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι Ιδιώτες και ειδικότερα, φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία. Περιλαμβάνει πέντε (5) κατηγορίες επιδοτήσεων, από 40% έως 75% στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην ενότητα 2.2. της Πρόσκλησης.

Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια που αναφέρονται στο Κεφάλαιο 2 της Πρόσκλησης, συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και απευθύνεται σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας του και να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ).

Κατόπιν, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων, συμπληρώνει την αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα:
Κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων:
exikonomo

Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος μπορεί να είναι οι αιτούντες που εντάσσονται στις παρακάτω εισοδηματικές κατηγορίες:

eksikonomo2023

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:

exikonomo
Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

Eπιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του ΠΕΑ της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ), και σε κάθε περίπτωση όχι πριν τις 01/02/2020.

Μια κατοικία (μονοκατοικία ή διαμέρισμα), προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

Πηγή: newmoney.gr


  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg