Συμβουλές για τη φροντίδα του γκαζόν

κηπουρικές εργασίες

Το τακτικό κούρεμα του γκαζόν σας θα συμβάλει στην προώθηση της πλούσιας, πράσινης ανάπτυξης. Αφαιρέστε τα ζιζάνια σαν πικραλίδες όταν τα δείτε για να τα σταματήσετε να ανταγωνίζονται με το γρασίδι και σκορπίστε τους σπόρους του γρασιδιού σε γυμνά μπαλώματα για να τα κάνετε να μεγαλώσουν ξανά. Χρησιμοποιήστε το αποθηκευμένο νερό της βροχής και το γκρίζο νερό για να ποτίζετε το γκαζόν σας τα ξηρά καλοκαίρια για να μην γίνεται καφέ. Αυξήστε τον χλοοτάπητα με ένα πιρούνι για να αερίσετε τις πατημένες περιοχές για να τους βοηθήσετε να ξαναζωντανέψουν και ξεριζώστε νεκρά φυτά το φθινόπωρο για να διατηρήσετε ένα πλούσιο, πράσινο σμήνος.

Ακολουθήστε τις συμβουλές φροντίδας μας για να βελτιώσετε την κατάσταση και την εμφάνιση του γκαζόν σας, παρακάτω.

Κουρεύετε τακτικά το γκαζόν σας

Κόβετε το γκαζόν σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και μία φορά κάθε δύο εβδομάδες την άνοιξη, το φθινόπωρο και τους ζεστούς χειμώνες. Το τακτικό κούρεμα ενθαρρύνει τις ρίζες να εξαπλωθούν, κάτι που θα βοηθήσει να γεμίσουν τα κενά και να μπλοκάρουν τα ζιζάνια.

Το καλοκαίρι, αυξήστε το ύψος κοπής του χλοοκοπτικού σας για να αφήσετε το γκαζόν περισσότερο – περίπου 5-10 cm – καθώς αυτό θα το κάνει λιγότερο επιρρεπές στο καφέ σε ξηρό καιρό. Διατηρήστε το χλοοκοπτικό σας καλά συντηρημένο και τις λεπίδες αιχμηρές.

Πότισε το γκαζόν σου

Πάντα να ποτίζετε τους νεαρούς χλοοτάπητες, αλλά μην το ποτίζετε υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να τους κάνει να ριζώσουν ρηχά και να στερεωθούν άσχημα. Όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε βρόχινο νερό από ένα νερό ή γκρίζο νερό από το μπάνιο ή το μπολ του πλυσίματος. Οι ψεκαστήρες είναι ιδανικοί για να διατηρούν το γρασίδι ενυδατωμένο, αλλά χρησιμοποιούν πολύ νερό από το δίκτυο και δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης των σωλήνων. Μην ανησυχείτε αν ένα καθιερωμένο γκαζόν γίνει καφέ, δεν είναι νεκρό. Απλώς θα πρασινίσει ξανά όταν έρθουν οι βροχές.

Καθαρίστε το γκαζόν σας

α πλατάνια και οι πικραλίδες έχουν πλατιά, επίπεδα φύλλα που μπορούν να πνίξουν μεγάλες εκτάσεις γκαζόν και να εμποδίσουν την ανάπτυξη, αν και είναι εύκολο να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας μυστρί χειρός ή μαργαρίτα. Το κίτρινο κολοκυθάκι, οι νεραγκούλες και το τριφύλλι μπορούν επίσης να εξαπλωθούν γρήγορα μέσα από το γκαζόν, οπότε η τσουγκράνα πριν από το κούρεμα μπορεί να σας βοηθήσει να τα σηκώσετε στις λεπίδες του χλοοκοπτικού, εξασθενώντας και σκοτώνοντάς τα με την πάροδο του χρόνου.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Τα χημικά ζιζανιοκτόνα μπορεί να είναι ακριβά και τελικά δεν αντιμετωπίζουν την κακή υγεία του χόρτου, κάτι που βοηθά τα ζιζάνια να ευδοκιμήσουν. Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα, δοκιμάστε ένα σπιτικό ζιζανιοκτόνο

Ανακουφίστε το συμπιεσμένο γρασίδι

Το συμπιεσμένο έδαφος εμποδίζει την καλή ανάπτυξη του γρασιδιού και μπορεί να οδηγήσει σε γυμνά μπαλώματα το καλοκαίρι και σε λασπόλουτρα το χειμώνα. Ανακουφίστε τη συμπίεση και αερίστε το χώμα σπρώχνοντας ένα πιρούνι κήπου περίπου 10 cm βαθιά μέσα στο χώμα κάθε 10 cm και κουνώντας απαλά μπρος-πίσω στη λαβή του πιρουνιού. Τα δόντια ανοίγουν το χώμα, επιτρέποντας στις ρίζες να αναπνέουν και ενθαρρύνοντας το γρασίδι να ξαναφυτρώσει.

Σε βαρύ έδαφος, όπως αργιλώδη εδάφη, βουρτσίστε την κοφτερή άμμο ή το λεπτό τρίμμα κηπευτικών στις τρύπες για να βελτιώσετε την αποστράγγιση και να αποτρέψετε περαιτέρω συμπύκνωση.

Ταΐστε το γκαζόν σας

Για να διατηρήσετε το γκαζόν σας καλό, πρέπει να το ταΐζετε τακτικά . Εάν έχετε μεγάλο γκαζόν, επενδύστε σε μια τροφοδοσία γκαζόν με τροχούς για γρήγορη και ακριβή εργασία. Εφαρμόστε λίπασμα στο γρασίδι όταν προβλέπεται βροχή, έτσι ώστε να ξεπλυθεί μέχρι τις ρίζες και για να σταματήσει να καίει τις λεπίδες των φύλλων - ένα οργανικό λίπασμα θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα την υγεία του χλοοτάπητα, έναντι των εναλλακτικών χημικών. Εάν δεν βρέχει, ποτίστε το λίπασμα με λάστιχο ή ποτιστήρι. Το γρασίδι σας θα πρέπει να φαίνεται πιο πράσινο μέσα σε μια εβδομάδα. Οι χλοοτάπητες συνήθως χρειάζονται τροφοδοσία την άνοιξη και τα μέσα του καλοκαιριού.

Γεμίστε γυμνά μπαλώματα γκαζόν

Αντί να αφήνετε τα γυμνά μπαλώματα να χαλάσουν την εμφάνιση του γκαζόν σας, είναι εύκολο να σπείρετε σπόρους χόρτου πάνω από το χώμα με τσουγκράνα. Εναλλακτικά, φτιάξτε πληρωτικά από αχρησιμοποίητο χλοοτάπητα. Όταν αναδιαμορφώνετε το γκαζόν, μαζέψτε τις λωρίδες και τοποθετήστε τις σε απόσταση 5 εκατοστών μεταξύ τους σε ένα δίσκο σπόρων και στη συνέχεια, καλλιεργήστε τις εξωτερικά ή σε κρύο πλαίσιο.

Για να αντικαταστήσετε το γυμνό έμπλαστρο, κόψτε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο γύρω από την περιοχή και, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα χειρός, σκάψτε το χώμα στο ορθογώνιο σε όποιο βάθος χώματος είναι η νέα σας λωρίδα χλοοτάπητα. Απλώστε απαλά τον χλοοτάπητα, κομμένο ώστε να ταιριάζει, πάνω από το έμπλαστρο. Στερεώστε το έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά και ο νέος σας χλοοτάπητας να μην είναι ψηλότερος ή χαμηλότερος από το υπάρχον γκαζόν σας.


  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg