Η κεραμοσκεπή αποτελεί μια πανέμορφη αρχιτεκτονική πρόταση. Η τοποθέτηση, η επισκευή της και το κόστος.

κεραμοσκεπή πόλη

Δεν είναι τυχαίο που εδώ και πολλούς αιώνες η κεραμοσκεπή αποτελεί την αγαπημένη επιλογή των περισσοτέρων για την κάλυψη της στέγης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ασύγκριτη αρχιτεκτονική ομορφιά της αλλά και των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων που μας προσφέρει.

Ακόμα και στις μεγάλες αστικές πόλεις, αν ρίξουμε μια καλή ματιά από τη θέα του μπαλκονιού μας, σίγουρα θα δούμε ένα κτίσμα που θα στολίζεται από κεραμίδια και θα ξεχωρίζει ανάμεσα στις ομοιόμορφες ταράτσες των πολυκατοικιών.

Η κεραμοσκεπή κατασκευάζεται από ξύλινη βάση με επικλινείς μπετόν.

Συνήθως τις συναντάμε σε μονοκατοικίες, δώματα, εξοχικά σπίτια, μικρά κτίσματα, πέργκολες και κατά κύριο λόγο σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.

Τα πλεονεκτήματα της κεραμοσκεπής  

 • Ανθεκτικότητα
 • Εξοικονόμηση ενέργειας
 • Χαμηλό κόστος συντήρησης
 • Ευκολία τοποθέτησης
 • Άκαυτες
 • Αδιάβροχες
 • Εντυπωσιακές μονωτικές επιδόσεις
 • Δυνατότητα προσαρμογής σε όλες τις στέγες
 • Ποικιλία χρωμάτων
 • Εξαιρετική αισθητική

Η επισκευή

Η επισκευή της στέγης χρειάζεται πάνω απ’ όλα καλό σχεδιασμό και σωστή μελέτη από εξειδικευμένο συνεργείο. Οι περισσότερες παλαιότερες κατασκευές αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα στις στέγες. Οι καιρικές συνθήκες, η έλλειψη μόνωσης, η έλλειψη συντήρησης,  οι σεισμοί κλπ. προκαλούν φθορές στα κεραμίδια.

Η αντικατάσταση ή η συγκόλληση ραγισμένων ή σπασμένων κεραμιδιών γίνεται με ισχυρό επισκευαστικό τσιμεντοειδές κονίαμα που στη συνέχεια στεγανοποιείται με επαλειφόμενο τσιμεντοειδές στεγανωτικό.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Επισκευή ή Τοποθέτηση Κεραμοσκεπής

Κατασκευή κεραμοσκεπής

Η σωστή κατασκευή της κεραμοσκεπής εξασφαλίζει ανθεκτικότητα για πολλά χρόνια. Η σωστή τοποθέτηση των κεραμιδιών είναι το Α και το Ω.

τοποθέτηση κεραμίδια

Υπάρχουν διάφορα είδη κεραμιδιών που μπορούμε να επιλέξουμε. Τα πιο ξακουστά είναι τα κεραμικά κεραμίδια, τα πλαστικά, και τα τσιμεντένια.

Τα κλασικά κεραμικά κεραμίδια ξεχωρίζουν τόσο πολύ για την πλούσια ομορφιά τους που  αναγκάζουν άλλα είδη κεραμιδιών να τα μιμηθούν κλέβοντας λίγο από την αίγλη τους. Σε συνδυασμό παράλληλα με το φθηνό τους κόστος αποτελούν την Νο1 επιλογή των περισσοτέρων. Το βασικότερο μειονέκτημα είναι το βάρος.

Τα πλαστικά κεραμίδια είναι ότι πιο κοντά στην εμφάνιση με τα κεραμικά. Πρόκειται για μια πολύ γοητευτική επιλογή κατασκευασμένα με τεχνολογία πολυπροπυλενίου. Το μεγάλο δέλεαρ που έχουν η γραπτή εγγύηση που μπορούμε να βρούμε στην αγορά. Το συγκεκριμένο πλαστικό,  είναι πολύ ελαφρύ υλικό, με μεγάλη αντοχή στο χρόνο και πολύ αξιόπιστο. Το μοναδικό τους μείον είναι η λίγο τσιμπημένη τιμή τους.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Επισκευή ή Τοποθέτηση Κεραμοσκεπής

Τα τσιμεντένια κεραμίδια συστήνονται κυρίως για περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίας. Κατασκευάζονται από ελαφρύ μπετό κάτι που τα κάνει σχεδόν άφθαρτα. Στα μείον είναι το υψηλό βάρος.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα είδη όπως τα ασφαλτικά. Τα ασφαλτιά είναι στην ουσία ασφαλτόπανα κομμένα σε σχήμα κεραμιδιού. Όπως γίνεται αντιληπτό από την ονομασία τους είναι υλικό απολύτως στεγανά και μάλιστα πολύ φθηνά. Το μειονέκτημα του είναι η flat  όψη.

Τέλος υπάρχουν και τα πάνελ κεραμιδιού. Μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες παραλλαγές σε ποιότητα, χρώμα και σχήμα. Το μεγαλύτερο τους πλεονέκτημα είναι πως διαθέτουν ήδη θερμομονωτικά στοιχεία (πολυουρεθάνη) και έτσι δεν είναι απαραίτητη η περεταίρω υποδομή. Τα ποιοτικότερα και ακριβότερα πάνελ διακρίνονται για την αντοχή τους στις καιρικές συνθήκες και τα χτυπήματα.

Γενικά τα κεραμίδια μπορούμε να τα βρούμε αρκετούς τύπους. Οι πιο γνωστοί είναι:

 • Βυζαντινά
 • Ρωμαϊκά
 • Σουηδικά
 • Γαλλικά
 • Μεσογείου
 • Ολλανδικά
 • Τεχνητής παλαίωσης
 • Επισμαλτωμένα

Είναι πολύ βασικό η ξυλεία του σκελετού να είναι καλής ποιότητας και εμποτισμένη με εντομοκτόνα. Έτσι θα είμαστε σίγουροι όχι μόνο για τη γερή κατασκευή αλλά και για την αποτροπή εντόμων και μυκήτων.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στην κατασκευή μιας κεραμοσκεπής είναι το υπόστρωμα.

Ένα υπόστρωμα μπορεί να είναι συνεχές (πετσωμένο) ή ασυνεχές.

Οι μεμβράνες κεραμοσκεπής παίζουν και αυτές σημαντικό ρόλο. Πρόκειται στην ουσία για τη στεγανοποίηση της κεραμοσκεπής που προστατεύουν από το νερό αν διεισδύσει από τα κεραμίδια. Ανάλογα την περίπτωση βέβαια είναι προτιμότερο να τοποθετηθούν πάνω από τη θερμομόνωση. Τις συναντάμε σε δύο κατηγορίες:

 • Ασφαλτικές μεμβράνες
 • Ατμοδιαπερατές ή αναπνέουσες

Είναι επίσης σημαντικό να διαμορφωθεί ένα περιμετρικό κανάλι στο σκυρόδεμα ώστε να καταλήγουν εκεί τα νερά της βροχής και όχι στα χαμηλότερα σημεία της κεραμοσκεπής με κίνδυνο να καταστρέφεται σταδιακά.

παλιά κεραμίδια

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των κεραμοσκεπών είναι οι θερμομονωτικές τους  ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, οι στέγες με κεραμοσκεπές παρέχουν πιο δροσερό σπίτι το καλοκαίρι και πιο ζεστό το χειμώνα εξοικονομώντας έτσι χρήματα και ενέργεια από ρεύμα και καύσιμα θέρμανσης.

Φυσικά για να μπορούμε να απολαύσουμε ένα πλήρες θερμομονωτικό αποτέλεσμα απαιτείται η κατάλληλη  θερμομόνωση. Έτσι προστατεύουμε αποτελεσματικά και τον ξύλινο σκελετό από την υγρασία αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής.

Μόνωση κεραμοσκεπής

Η μόνωση στην κεραμοσκεπή έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας της έως και 50%. Παράλληλα η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού μειώνεται έως και 25%.

Γενικά υπάρχουν διάφορα συστήματα μόνωσης κεραμοσκεπής.

μόνωση κεραμοσκεπής

Ανακλαστική Μόνωση

Στην περίπτωση της  ανακλαστικής μόνωσης πετυχαίνουμε πλήρη θερμομόνωση της επιφάνειας. Έτσι η θερμότητα δεν εισχωρεί προς το κτίριο καθώς το 90% της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται.

Οι πιο γνωστοί τρόποι είναι o ψεκασμός με πολυουρεθάνη, οι θερμομονωτικές βαφές και η χρήση των θερμομονωτικών πλακών.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, τοποθετούνται θερμομονωτικές πλάκες διογκωμένης ή εξηλασμένης πολυστερίνης κλπ. Η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά μεταξύ των καδρονιών για να αποτρέπεται η μεταφορά θερμότητας και ψύξης από την οροφή στο εσωτερικό του σπιτιού.

Σε άλλη περίπτωση, τα κεραμίδια ψεκάζονται με spray πολυουρεθάνης με ειδικό μηχάνημα υψηλής πίεσης ή με επίστρωση εξηλασμένης πολυστερίνης.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Κατασκευή Κεραμοσκεπής

Κεραμοσκεπή : Τα είδη, η επισκευή και η τοποθέτηση
Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!
Ετικέτες: