Ξυλόσομπες, σόμπες pellet, εστίες και όχι μόνο, είναι λύσεις θέρμανσης που μπορούμε να ζεστάνουμε το σπίτι μας σε αρκετά προσιτές τιμές.

σπίτι ζέστη

Για τις εστίες που υπάρχουν στην αγορά με ενσωματωμένο αεροθάλαμο με ή χωρίς βεντιλατέρ, (ή το δέχονται σαν εξτρά εξάρτημα), υπάρχει η διαστρεβλωμένη άποψη ότι μόνο αυτές είναι ενεργειακές και ότι μόνο αυτές εκλύουν θερμό αέρα.

Αυτή είναι εσφαλμένη εντύπωση γιατί δεν είναι ούτε ο αεροθάλαμος και σίγουρα ούτε ο ανεμιστήρας που τις κάνει ενεργειακές.

Είναι η δυνατότητα να παράγουν θερμό αέρα, τον οποίο στη συνέχεια εκμεταλλευόμαστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Σόμπες και Εστίες

Οι εστίες με τα βεντιλατέρ κάτω από την εστία, έχουν το μειονέκτημα ότι δε μπορούν να έχουν αεραγωγό μακρύτερο από 3 μέτρα. Έτσι το βεντιλατέρ  καθίσταται ανεπαρκές όταν πρόκειται για εγκατάσταση διανομής αέρα σε όλο το χώρο.

Για εγκατάσταση διανομής αέρα με αεραγωγούς σε όλο το σπίτι, χρειάζεται ειδικό βεντιλατέρ, το οποίο τοποθετείται μετά το τζάκι ώστε να έχει την ισχύει να προωθεί τον αέρα αθόρυβα και αποτελεσματικά σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Σόμπες εστίες

Ενεργειακή Εστία καλοριφέρ

Το δεύτερο είδος ενεργειακής εστίας είναι συνήθως νερού.
Στην εστία αυτού του είδους, ζεσταίνεται το νερό και στην συνέχεια χρησιμοποιείται είτε για χρήση (θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου.

Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα. Όπως και στον λέβητα πετρελαίου, η επιλογή της εστίας γίνεται με βάση τις θερμιδικές ανάγκες της κατοικίας.

 

Το κόστος για ένα ενεργειακό τζάκι κυμαίνεται μεταξύ 2.200 – 4.500 ευρώ.

Ένθετη εστία

Επίσης υπάρχει και η ένθετη εστία η οποία είναι  ειδικά κατασκευασμένη για να τοποθετείται σε υπάρχοντα ανοικτά τζάκια. Γι′ αυτό και λέγονται ένθετες εστίες ή κασέτες και σκοπό έχουν να τα μετατρέψουν σε ενεργειακά, αερόθερμα τζάκια.

Έχουν τα πλεονεκτήματα των μαντεμένιων ενεργειακών κλειστών εστιών και κάποιες απ’ αυτές έχουν και ενσωματωμένα βεντιλατέρ για μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Η εγκατάσταση τους είναι σχετικά απλή. Γίνεται χωρίς πολλά μερεμέτια, μέσα σε λίγες ώρες. Μεταμορφώνουν το παλιό σας τζάκι σε ένα σύγχρονο ενεργειακό, αερόθερμο τζάκι, οικονομικό στη λειτουργία, εύκολο στη χρήση και με απίστευτη απόδοση.

Σόμπες ξύλου

Είναι μια οικονομική λύση θέρμανσης με ικανοποιητική απόδοση.

Σε αντίθεση με το ενεργειακό τζάκι που η εγκατάστασή του είναι σχετικά δαπανηρή, οι σόμπες τοποθετούνται εύκολα από τεχνίτες με ελάχιστες αλλαγές.

Λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου οι σόμπες και οι ξυλόσομπες κερδίζουν  έδαφος.

Μπορείτε εύκολα να βρείτε εύκολα στην αγορά σόμπες ξύλου αρκετά οικονομικές και μάλιστα πολύ όμορφες προσφέροντας στο χώρο σας και μια νότα νοσταλγίας από το παρελθόν.

δωμάτιο θέρμανση

Είδη Ξυλόσομπας

Οι περισσότερες σόμπες ξύλου είναι συνήθως από μαντέμι όπως και τα ενεργειακά τζάκια. Υπάρχουν ωστόσο και μεταλλικές, κατασκευασμένες από ανοξείδωτο μέταλλο.

Οι ξυλόσομπες μπορούν επίσης να θερμάνουν επιφάνειες από 40 τετραγωνικά μέτρα και να ξεπεράσουν τα 100.

Με την κατάλληλη μετατροπή, οι σόμπες ξύλου μπορούν να λειτουργήσουν και σαν σύστημα κεντρικής θέρμανσης με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει και το ενεργειακό τζάκι.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Σόμπες και Εστίες

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της σόμπας ξύλου.

Σε σύγκριση με το ανοιχτό, συμβατικό τζάκι, οι σόμπες ξύλου έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αποδίδουν περισσότερη θερμότητα γιατί είναι κλειστές αλλά και γιατί το ίδιο το μαντέμι ή το μέταλλο λειτουργεί σαν θερμαντικό σώμα.

Υπάρχουν ξυλόσομπες που διαθέτουν φαρδύτερα μπουριά που θερμαίνουν ακόμα καλύτερα το χώρο.

Η θερμική απόδοση της σόμπας ξύλου μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με το ενεργειακό τζάκι!

Διαβάστε επίσης: Αντλίες Θερμότητας – Εγκατάσταση και Συντήρηση

Οι σόμπες ξύλου έχουν βέβαια και κάποια μειονεκτήματα.

Ίσως τα μπουριά να είναι λίγο αντιαισθητικά. Ίσως οι τοίχοι να χρειάζονται συχνότερο βάψιμο. Έτσι  χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον εξαερισμό του χώρου λόγω της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Παρόλα αυτά οι ξυλόσομπες, μαζί με τα συμβατικά ή τα ενεργειακά τζάκια θεωρούνται από τις πιο οικονομικές και ταυτόχρονα «ζεστές» λύσεις θέρμανσης στην εποχή μας.

μαντέμι ζεστασιά

Pellet

Τα σύμπηκτα ξύλου ή pellet όπως είναι η επίσημη ονομασία του καυσίμου αυτού,  έχει ως πρώτη ύλη υπολείμματα από καθαρό ξερό ξύλο, χωρίς μολυντές και πρόσθετα. Οι τιμές τους ποικίλουν πράγμα που έχει να κάνει καθαρά με την ποιότητά του.

Τα pellet που είναι δεύτερης κατηγορίας ναι μεν είναι πιο φθηνά αλλά δεν έχουν την ίδια απόδοση ενεργειακά και επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον.

Λόγο της σύνθεσης του, έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με την απλή ξυλεία.

 Έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις για εύκολη χρήση και αποθήκευση. Πρέπει όμως να μένουν σε χώρο μακριά από υγρασία όπως και τα ξύλα για το τζάκι.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Σόμπες και Εστίες

Ακόμα υπάρχουν στην αγορά και σε σακούλες των 15 ή 50 κιλών ή χύμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Τζάκι, όπου η απόδοση είναι όμως χαμηλή (της τάξης του 20%)
  • Ξυλόσομπες ο ή Σόμπες πέλλετ
  • Ενεργειακό τζάκι (με απόδοση περίπου 60%)
  • Ειδικό καυστήρα για κούτσουρα πυρηνόξυλο κλπ.

Οι λέβητες για pellet έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα ή και να λειτουργούν συνδυαστικά με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.

Αποδίδουν σε καύση πάνω από το 90%, αλλά απαιτούν ξεχωριστό χώρο όπου θα τοποθετηθούν. Σόμπες

Η συντήρησή τους βέβαια είναι πιο απαιτητική.  Για τη σωστή λειτουργία τους πρέπει να γίνεται 4 φορές το χρόνο για κάθε εστία και 1 φορά το χρόνο για το λέβητα και την καμινάδα.

Βέβαια αυτό έχει να κάνει άμεσα από την ποιότητα του pellet και τι κατάλοιπα που αφήνει κατά την καύση του.

Ενδεικτικά ένα κιλό pellet κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ και αποδίδει 4.000 kcal.

Τι γίνεται συγκριτικά με το καύσιμο το οποίο χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών δηλαδή το πετρέλαιο;

Ένας καλοσυντηρημένος καυστήρας, αποδίδει κατά μέσο όρο με ένα λίτρο πετρελαίου γύρω στις 8.500 kcal με το κόστος για φέτος να έχει πέσει κάτω από 1 ευρώ.

Τιμές όμως που εξαρτώνται από την περιοχή στην οποία διαμένουμε. Π.χ. η Αθήνα και γενικώς ο νομός Αττικής είναι φθηνότερος σε σχέση με μικρότερες πόλεις όπως Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Για να καταλάβουμε το όφελος υπολογίζουμε την απόδοση σε Kcal σε σχέση με την τιμή και το συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα του πετρελαίου. Για φέτος και με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν πέσει το όφελος από τα pellet είναι περίπου στα 35%.

Βέβαια λόγο ότι οι περισσότεροι καυστήρες είναι πετρελαίου, θα πρέπει είτε να αντικαταστήσουμε τον ήδη υπάρχοντα καυστήρα με καυστήρα pellet είτε απλά να τον μετατραπεί αν η τεχνολογία του λέβητα και ο σχεδιασμός το επιτρέπουν.

 Τέλος καλό είναι να γίνει η δουλεία από συνεργία και τεχνίτες με εμπειρία και τεχνογνωσία ώστε να απολαύσετε πλήρως τα οφέλη από την καύση του Pellet.

Ενδεικτικά το κόστος ενός καυστήρα pellet κυμαίνετε από 1500 ευρώ έως και 4000 ανάλογα με την ισχύ του και την χώρα παραγωγής του.

Μια έξυπνη λύση και πιο άμεση, είναι οι σόμπες pellet, αν φυσικά  υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησής τους στο χώρο.

Η τιμές μιας σόμπας pellet κυμαίνονται γύρω στα 1.000 ευρώ.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Σόμπες και Εστίες

Διαβάστε επίσης: Φυσικό Αέριο – Εγκατάσταση και Συντήρηση

Σόμπες και Εστίες για τη θέρμανση
Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!