Η θέρμανση στη χώρα μας βασίζεται στα σώματα καλοριφέρ και την καύση στο πετρέλαιο θέρμανσης.Οι λέβητες συμπύκνωσης εξοικονομούν καύσιμο.

θέρμανση καλοριφέρ

Ο τρόπος λειτουργίας στην κεντρική θέρμανση

Η κεντρική θέρμανση είναι ο κλασσικός και πλέον παρωχημένος τρόπος θέρμανσης των κτιρίων. Ουσιαστικά είναι η παραγωγή θερμότητας για τη θέρμανση ολόκληρων κτιρίων και παράλληλα η παραγωγή ζεστού νερού από ένα κεντρικό σύστημα εγκατεστημένο σε ένα κτίριο.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για τη Θέρμανση του σπιτιού σου

Η κεντρική θέρμανση αποτελείται από ένα σύνολο συσκευών και οργάνων, που περιλαμβάνουν τον λέβητα, το καυστήρα, τον κυκλοφορητή και τη δεξαμενή καυσίμων, τις σωληνώσεις, την καπνοδόχο και τα σώματα καλοριφέρ.

Η ζέστη που παράγεται μεταφέρεται στους διάφορους χώρους μέσω ενός θερμαντικού μέσου, συνήθως νερού. Η διανομή γίνεται μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων ή αεραγωγών, ή ακόμη και με συνδυασμό και των δύο.

κόστος λέβητας

Η κεντρική θέρμανση από τη δεκαετία του 90 έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αν και καμία φορά ο εκσυγχρονισμός της με καινούριους λέβητες και ιδανικά αν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με φυσικό αέριο δίνει παράταση και μειώνει το κόστος χρήσης της.

Όμως αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί μια σωστή μελέτη, καλά συνεργία και τέλος μια καλή ερευνά αγοράς για να βρεθεί η σωστότερη προσφορά.

Η κεντρική θέρμανση βασίζεται κυρίως στην καύση πετρελαίου. Ωστόσο λόγο της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης τα νοικοκυριά ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης σε μια προσπάθεια μειώσεις του κόστους.

Αν και το κόστος για το πετρέλαιο έχει ανέβει κατακόρυφα υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα

  • Είναι δοκιμασμένος και ασφαλής τρόπος θέρμανσης.
  • Νοικοκυριά που δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αγωγό φυσικού αερίου.
  • Ζεσταίνει με σωστή μελέτη ομοιόμορφα το χώρο.
  • Με τους σύγχρονους ψηφιακούς θερμοστάτες, πετυχαίνεται με ακρίβεια τη θερμοκρασίας που επιθυμείς στο χώρο σου.
  • Ελάχιστη ετήσια συντήρηση η οποία αν γίνεται σωστά βοηθάει και στην εξοικονόμηση καυσίμου.
  • Ατελείωτες επιλογές για να προμηθευτείς το πετρέλαιο σου.

Το μέλλον των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης

Η συστοιχία λεβήτων είναι η τοποθέτηση δύο ή περισσότερων λεβήτων σε παράλληλη λειτουργία. Αντί να τοποθετηθεί ένας λέβητας μεγάλης ισχύος τοποθετούνται περισσότεροι λέβητες μικρότερης ισχύος πράγμα που σημαίνει ότι και το μέγεθος των μηχανημάτων μικραίνει και οι οποίοι λειτουργούν ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για τη Θέρμανση του σπιτιού σου.

Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμου, καθώς δεν απαιτείται η λειτουργία ενός λέβητα για 6000kcal για φορτίο μόλις 400kcal.

Το όφελος στο περιβάλλον είναι σημαντικό διότι λιγότεροι ρύποι εκλύονται προς το περιβάλλον, περίπου κατά 40% σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες.
Τέλος η μεταφορά και η τοποθέτηση στα πλέον δυσπρόσιτα και μικρών διαστάσεων λεβητοστάσια γίνεται μια πιο απλή υπόθεση. Σε μια συστοιχία λεβήτων μπορεί να τοποθετηθούν λέβητες συνολικού φορτίου μέχρι 460kw. Ακόμα και σε περίπτωση βλάβης δεν μένει όλη η εγκατάσταση χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός κεντρικού λέβητα!

Συμβατικοί λέβητες ή λέβητες συμπύκνωσης;

Πολλά λέγονται για το επόμενο βήμα όσο αναφορά την τεχνολογία στη θέρμανση. Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. η τοποθέτηση λεβήτων συμπύκνωσης θα είναι υποχρεωτική για τις χώρες μέλη.

Οι λέβητες συμπύκνωσης εξοικονομούν καύσιμο σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες φυσικού αερίου, και τέλος έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά έκλυσης ρύπων.

Οι συμβατικοί λέβητες είναι φθηνότεροι, κατά περίπου 40% σε σχέση με τους λέβητες συμπύκνωσης, ωστόσο, η οικονομική διαφορά είναι αμελητέα.

λέβητες συμπύκνωσης

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη καταλήγουμε πως:

Οι λέβητες συμπύκνωσης πιθανότατα να είναι το μέλλον.

Με οποίο τρόπο και να θερμάνετε την οικία σας ή το χώρο εργασίας σας σίγουρο είναι ότι πλέον υπάρχουν πολλές αποδοτικές λύσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν ακόμα και τους γεωγραφικούς παράγοντες (διαφορετικές θερμοκρασίες, υγρασίες ακόμα και ποσοστά ηλιοφάνειας)και μαζί με τη βοήθεια τεχνιτών και έμπειρων συνεργείων μπορείτε να βρείτε τη σωστή λύση στη σωστή τιμή εξοικονομώντας χρήματα και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για τη Θέρμανση του σπιτιού σου.

Διαβάστε επίσης: Διαβάστε επίσης: Αντλίες Θερμότητας – Εγκατάσταση και Συντήρηση

Θέρμανση και Λέβητες Συμπύκνωσης
Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!