Το βάψιμο σπιτιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην διακόσμηση. Διαβάστε για τα χρώματα τοίχου, τους συνδυασμούς, τις τεχνοτροπίες και το κόστος.

βάψιμο σπιτιού

Το βάψιμο σπιτιού είναι μια βασική εργασία για το σπίτι που απαιτείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Οι ελαιοχρωματισμοί είναι ο ευκολότερος και οικονομικότερος τρόπος για ένα όμορφο και καθαρό σπίτι.

Η ανάγκη τις περισσότερες φορές, φωνάζει από μόνη της. Τοίχοι ξεθωριασμένοι, ξεφλουδισμένοι, κιτρινισμένοι, και λερωμένοι, μας χτυπάνε το καμπανάκι για ένα καλό βάψιμο.

Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μας οδηγούν στο βάψιμο σπιτιού όπως η αλλαγή στη διακόσμηση ή μια ανακαίνιση.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές από Ελαιοχρωματιστές για Βάψιμο και Τεχνοτροπίες 

Τι χρώματα τοίχου θα ταίριαζαν στο σπίτι;

Δεν πρέπει να διστάσουμε να πειραματιστούμε καθώς το χρώμα θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη «διάθεση» που θα έχει το σπίτι μας.

Το διαδίκτυο καθημερινά μας βομβαρδίζει με χιλιάδες ιδέες για βάψιμο σπιτιού και χρώματα τοίχου.  Λίγο πολύ όλοι τις έχουμε ζηλέψει.

Ωστόσο το σπίτι μας πρέπει να έχει τη δική μας σφραγίδα και να καθρεφτίζει την προσωπικότητα μας.

Επιλέγοντας χρώματα τοίχου…

Στη διαρρύθμιση ενός χώρου υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά. Για παράδειγμα τα πιο ανοιχτά χρώματα τοίχου δημιουργούν την αίσθηση ότι μεγαλώνουν τα μικρά δωμάτια.

Αντίθετα τα σκούρα χρώματα δημιουργούν μεγαλύτερη αίσθηση στα μεγαλύτερα.

Τα έντονα χρώματα για το σαλόνι δημιουργούν έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα σε ένα σπίτι. Ενώ τα φυσικά χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερη αρμονία στο χώρο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο συνδυασμός κόκκινου μαύρου άσπρου που δημιουργούν τρομερή ένταση.

καθιστικό τοίχος

Φυσικά στα χρώματα για σαλόνι και όχι μόνο μπορούν να γίνουν και συνδυασμοί αρκεί βέβαια να δένουν αρμονικά. Ένα δωμάτιο φαίνεται πολύ πιο στιλάτο όταν δεν υπάρχει απόλυτη ομοιομορφία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο συνδυασμός κόκκινου μαύρου άσπρου που δημιουργούν απίστευτη ένταση.

Το σωστό βάψιμο σπιτιού

Με τη βοήθεια ενός καλού ελαιοχρωματιστή μπορούμε να βάψουμε το σπίτι μας σωστά.

Πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να βάψουν μόνοι το σπίτι τους. Στη θεωρία φαίνεται μια αρκετά απλή διαδικασία ωστόσο ο σωστός ελαιοχρωματισμός απαιτεί γνώσεις και εμπειρία. Σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό έχοντας ξοδέψει χρήμα και χρόνο.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές από Ελαιοχρωματιστές για Βάψιμο και Τεχνοτροπίες 

Ένας επαγγελματίας ελαιοχρωματιστής ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες όπως το αστάρωμα, το τρίψιμο, το στοκάρισμα κλπ.

συνδυασμοί χρωμάτων Διάβασε για την Τοποθέτηση Γυψοσανίδας

Αρχικά πριν πάρουμε προσφορές από επαγγελματίες, θα πρέπει χοντρικά να έχουμε αποφασίσει τα χρώματα τοίχου, τα σχέδια, και τις τεχνοτροπίες που θα ακολουθήσουμε. Φυσικά η τελική επιλογή στις λεπτομέρειες είναι καλό να γίνεται και με τη συμβουλή του επαγγελματία λόγω της εμπειρίας του.

Είναι σημαντικό τα χρώματα για σαλόνι να ταιριάζουν με τα έπιπλα.

Τα χρώματα τοίχου 

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από την επιλογή στα χρώματα για σαλόνι και των υπόλοιπων χώρων.
Γενικότερα υπάρχουν δύο κατηγορίες. Τα χρώματα τοίχου με βάση το νερό και με βάση το λάδι.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι επιλέγουν τα υδροχρώματα καθώς στεγνώνουν πιο γρήγορα, τα βρίσκουμε σε περισσότερους χρωματικούς τόνους, και δεν γυαλίζουν άσχημα.

Υποκατηγορίες

Τα πλαστικά χρώματα εφαρμόζονται βασικά σε εσωτερικούς τοίχους και ταβάνια και τα βρίσκουμε σε καλό κόστος.

Τα πλεονεκτήματα:

 • Σταθερή ποιότητα
 • Πυρίμαχα
 • Αντέχουν στο συχνό πλύσιμο
 • Λερώνονται δύσκολα
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής

Η χρήση ενεργειακών χρωμάτων αποτρέπει τη μεταφορά της θερμότητας το χειμώνα και της ψύξης το καλοκαίρι. Επίσης δρουν κατά στο φαινόμενο της υγροποίησης που προκαλεί μούχλα και υγρασία σε τοίχους και ταβάνια. Παράλληλα έχουν και αντιμικροβιακή προστασία.

Έτσι κερδίζουμε

 • Εξοικονόμηση ενέργειας
 • Υγιέστερο σπίτι
 • Προστασία από τα μικρόβια

πινέλο βάψιμο

Οι ελαιοχρωματισμοί με ακρυλικά χρώματα εφαρμόζονται κυρίως σε εξωτερικούς τοίχους, οροφές από μπετόν, μάνδρες κλπ.

Βάψιμο σπιτιού και κόστος

To κόστος για ένα βάψιμο σπιτιού μπορεί να μειωθεί αν αγοράσουμε μόνοι μας τα χρώματα.

Φυσικά υπάρχουν και οικολογικά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον  που μπορούμε να βρούμε σε όποια απόχρωση θέλουμε και πλέον σε προσιτές τιμές. Συστήνονται ανεπιφύλακτα σε οικογένειες με μικρά παιδιά και ευαίσθητες ομάδες. Τα πλεονεκτήματα τους είναι:

 • Άοσμα
 • Μη τοξικά
 • Αντιαλλεργικά
 • Φιλικά προς το περιβάλλον

Η διαδικασία

 • Καλό θα είναι να αδειάζουμε το χώρο από έπιπλα, φωτιστικά κλπ. ώστε να δώσουμε στον ελαιοχρωματιστή το χώρο να εργαστεί με άνεση.
 • Η αρχή θα γίνει με το καθαρισμό των τοίχων από καρφιά, ξεφλουδισμένες μπογιές, ταπετσαρίες κλπ.
 • Σειρά παίρνει το στοκάρισμα. Ρωγμές, τρύπες, ανοίγματα κλπ. πρέπει να στοκαριστούν πολύ καλά αν θέλουμε ένα λείο, ωραίο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
 • Στη συνέχεια γίνεται με το τρίψιμο όλων των επιφανειών και το αστάρωμα που θα προετοιμάσει την επιφάνεια, για το τελικό χρώμα.
 • Αφού στεγνώσει το αστάρι πέφτει το πρώτο χέρι μπογιάς. Η διαδικασία συνεχίζεται με νέο στοκάρισμα αν χρειάζεται, και εκ νέου τρίψιμο όλων των επιφανειών.
 • Τέλος γίνεται το τελικό βάψιμο με 2 ή 3 χέρια στις επιφάνειες.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές από Ελαιοχρωματιστές για Βάψιμο και Τεχνοτροπίες

Τεχνοτροπίες: Οι μαγικές τεχνικές στο βάψιμο σπιτιού

Εκτός από το κλασσικό βάψιμο, υπάρχουν και ιδιαίτερες τεχνοτροπίες που μπορούμε να επιλέξουμε.

Οι τεχνοτροπίες στο βάψιμο σπιτιού είναι οι ειδικές τεχνικές βαψίματος για τη διακόσμηση τοίχων που ξεφεύγουν από τα κλασσικά σχέδια. Με τη σωστή τεχνική, χαρίζουν πανέμορφα  αποτελέσματα..

Οι τεχνοτροπίες βούρτσας είναι ίσως η πιο απλή. Αφού στεγνώσει το πρώτο χέρι βαψίματος,  περνιέται το  δεύτερο συνήθως διαφορετικής απόχρωσης, αναμειγμένο με glaze βερνίκι. Πριν στεγνώσει βουρτσίζεται με βούρτσα.

Οι τεχνοτροπίες με σφουγγάρι είναι από τις πιο δημοφιλής. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή της βούρτσας μόνο που εδώ χρησιμοποιείται σφουγγάρι.

τεχνοτροπία σφουγγάρι

Άλλη μια πολύ διαδεδομένη τεχνοτροπία γίνεται με πλαστική σακούλα. Πριν στεγνώσει το δεύτερο χέρι βαψίματος (πάλι διαφορετικής απόχρωσης από το πρώτο), γίνονται περάσματα στις επιφάνειες με πλαστική σακούλα τοποθετημένη στο ρολό.

Ίσως η πιο εντυπωσιακή τεχνοτροπία είναι του ψεύτικου μπετού.

Η εφαρμογή της γίνεται με διάφορους τρόπους όπως στοκάρισμα, επιχρίσματα, με χρώμα και glaze κ.α. Ο στόχος είναι να πετύχουμε ένα επιμελώς ατημέλητο αποτέλεσμα σε πολλές αποχρώσεις μπετού.

ψεύτικο μπετό

Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλες τεχνοτροπίες όπως της πατητής τσιμεντοκονίας, του παλαιωμένου,  του λινού, του μαρμάρου,  του δέρματος, του αντικέ κλπ.

Ότι και να επιλέξετε να θυμάστε πως ένα όμορφο και φρεσκοβαμμένο χώρος δημιουργεί πάντα τις σωστές συνθήκες για να απολαύσουμε τι μικρές στιγμές της ζωής με μεγαλύτερη ποιότητα.

Παράλληλα το βάψιμο σπιτιού ανεβάζει αυτόματα και την εμπορική αξία του σπιτιού.

Διάβασε για την Ανακαίνιση Σπιτιού

Πάρε Δωρεάν Προσφορές από Ελαιοχρωματιστές για Βάψιμο και Τεχνοτροπίες

 

Βάψιμο σπιτιού και Τεχνοτροπίες
Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!