Το ξύλινο δάπεδο και γενικά οι ξυλουργικές κατασκευές αποτελούν διαχρονικά αγαπημένες επιλογές. Όμως πόσο στοιχίζει η επισκευή τους;

σαλόνι δάπεδο

Πολλές ξυλουργικές εργασίες αποτελούν τη βάση της ανακαίνισης. Επιπλέον δημιουργούν και μια αίσθηση πολυτέλειας και ζεστασιάς που κάνει το χώρο πιο οικείο.

Ξύλινο δάπεδο: Μια διαχρονική αξία…

Περίπου μέσα στο 17ο αιώνα γεννάται το παρκέ στη βασιλική αυλή της Γαλλίας. Το ξύλινο δάπεδο στο παλάτι των Βερσαλλιών γίνεται διάσημο παντού και το παρκέ καθιερώνεται ως διακοσμητικό στοιχείο.

Ξύλινο δάπεδο

Το ξύλο, ύστερα από αιώνες χρήσης για την κατασκευή ταπεινών σανιδένιων πατωμάτων στις κατοικίες, αναγνωρίζεται επιτέλους ως αρχιτεκτονικό προϊόν.

Παράλληλα  όμως το παρκέ θα παραμείνει για πολλά χρόνια ένα προνόμιο των λίγων και εκλεκτών λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους.

Το δάπεδο Listone Massello κατασκευάζεται μέχρι σήμερα και είναι παρόμοιο με τους τύπους προϊόντων που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή. Ξύλινες σανίδες μεγάλου μήκους και πάχους με ένωση γλώσσα-αυλάκι και στις τέσσερις πλευρές, οι οποίες καρφώνονται στο υποδάπεδο για να αντισταθμίζεται η τάση παραμόρφωσης.

Οι κατασκευές με ξύλο είναι απαραίτητες σε κάθε σπίτι

Το ξύλο ως ζωντανός οργανισμός έχει τη δυνατότητα προσαρμογής σε εξωτερικούς παράγοντες, γεγονός που το κάνει να είναι ανθεκτικό στις καιρικές και κλιματολογικές αλλαγές αλλά και στο χρόνο.

Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη και χρώματα ξύλου που μπορεί κάποιος να ντύσει με ξύλο ένα σπίτι δίνοντάς του από κλασσική μέχρι και πολύ μοντέρνα μινιμαλιστική πνοή.

Επιλέγοντας βαμμένα λευκά ξύλα είτε σε αποχρώσεις του μπεζ, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο ιδιαίτερα σύγχρονο με τις κατασκευές από ξύλο.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Ξυλουργικές εργασίες ή Ξύλινο δάπεδο

Αντίθετα επιλέγοντας κλασσικά χρώματα όπως λουστραρισμένο ξύλο καρυδιάς, κερασιάς κλπ δημιουργούμε κλασσικά και νεοκλασικά δωμάτια δίνοντας άλλη πνοή στο χώρο.

Παρακάτω αναγράφονται συνοπτικά οι κύριες εφαρμογές ξύλου σε έναν χώρο οικιακό ή επαγγελματικό.

Ανακαίνιση κουζίνας (ντουλάπια κουζίνας) 

Ένας από του πιο σημαντικούς χώρους μιας κατοικίας σίγουρα είναι η κουζίνα. Είναι ο χώρος οπού οι οικογένεια δημιουργεί δεσμούς. Ο χώρος που χαρίζει αρώματα στο σπίτι και μας δημιουργεί όμορφες αναμνήσεις.

πάσο φωτισμός

Μια όμορφη και εργονομικά λειτουργική κουζίνα σε προσκαλεί να την χρησιμοποιήσεις. Μια παλιά  και μη πρακτική κουζίνα σε αποτρέπει από την χρήση της.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αισθητικό. Με το πέρασμα του χρόνου ο χώρος της κουζίνας αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για διάφορα αστικά ζωύφια, τα οποία συνήθως φωλιάζουν στον τοίχο πίσω από τα έπιπλα.

Έτσι το περιβάλλον της κουζίνας γίνεται ολοένα και πιο ανθυγιεινό και η λύση έρχεται μόνο με την ανακαίνιση της κουζίνας.

Γενικότερα η ανακαίνιση της κουζίνας αναβαθμίζει σημαντικά την όλη εικόνα της κατοικίας.

Πλέον υπάρχουν εκατοντάδες σχέδια που μπορούν να δώσουν λύσεις για όλες τις κουζίνες μικρές ή μεγάλες, φθηνές ή ακριβές χάρις την ποικιλία των υλικών και των σχεδιαστικών λύσεων. Μάλιστα μπορούμε να σχεδιάσουμε μόνοι μας κατασκευές από ξύλο.

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Ξυλουργικές εργασίες ή Ξύλινο δάπεδο

Ανακαίνιση υπνοδωματίου (ντουλάπα) 

Η ανακαίνιση στη ντουλάπα είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που μπορούν να μας ανανεώσουν το σπίτι και ακόμα να μας αυξήσουν τους αποθηκευτικούς χώρους. Πολλές κατοικίες ειδικά πριν από το 2000 υιοθετούσαν κλασσικές λύσεις δημιουργώντας έτσι εργονομικά προβλήματα αντί να τα λύνουν.

Ανανέωση ξύλινων επίπλων

Μεταχειρισμένα έπιπλα σαν καινούρια!

Ένας άλλος τρόπος για ανανέωση του χώρου μας είναι να επιδιορθώσουμε τα παλιά ξύλινα έπιπλα. Ακόμα και με ένα καινούριο βερνίκι ή χρώμα ένα κλασσικό έπιπλο μπορεί να δώσει μια μοντέρνα νότα στο χώρο μας και της αίσθηση της ανανέωσης.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν μεταχειρισμένα έπιπλα και με την κατάλληλη επισκευή τα μεταμορφώνουν.

καρέκλα επισκευή

Έτσι τα παλιά έπιπλα που είναι φτιαγμένα από μασίφ ξύλο μπορούν να επισκευαστούν από επαγγελματίες τεχνίτες και να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή.

Με ένα λουστράρισμα επίπλων ή επιδιόρθωση σε γρατσουνιές και γδαρσίματα, σε λάκα, βαφές νερού, πατίνες, απομάκρυνση από σαράκι ουσιαστικά το έπιπλο μας γίνεται σαν καινούριο.

Μετά επιλέγοντας από ένα καινούριο ύφασμα, χρώμα ή λάκκα και με τη σωστή επεξεργασία έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Διαβάστε επίσης:  Επισκευή Επίπλων και το Λουστράρισμα

Οι κατασκευές με ξύλο από τεχνίτη μπορεί να μας γλυτώσει χρήματα από μια νέα αγορά.

Στις κατασκευές με ξύλο άξιο αναφοράς είναι ότι τα μασίφ ξύλινα έπιπλα είναι πιο σπάνια και σίγουρα αρκετά πιο ακριβά οπότε μια αναπαλαίωση μπορεί να είναι και ένας τρόπος να γλυτώσουμε χρήματα χωρίς να συμβιβαστούμε στην ποιότητα.

Τέλος υπάρχουν συνεργεία και τεχνίτες που εξειδικεύονται στις αναπαλαιώσεις λουστραρίσματος συντήρηση και επισκευή σε έπιπλα αντίκες κλασικά παραδοσιακά, κ.λ.π ώστε να αναδεικνύεται η πρωταρχική τους ομορφιά.

Επένδυση οικίας (άλλες χρήσεις)
Το ξύλο με την μεγάλη ποικιλία του σε διαστάσεις και αποχρώσεις μπορεί να διακοσμήσει έναν τοίχο με ποικίλους τρόπους και παράλληλα να προσφέρει την αίσθηση της θαλπωρής.

Με τη σωστή μελέτη μπορεί να προσφέρει θερμομόνωση και ηχομόνωση στο χώρο μας.

ξύλο σαλόνι

Με την επιλογή του μασίφ ξύλου, του Mdf και πολλών άλλων επιλογών όπως του teak και των ανάγλυφων ξύλινων πάνελ, μπορούν να επενδυθούν περισσότεροι από ένας χώρος. Ακόμα και τα μπάνια όταν χρησιμοποιείτε το σωστό ξύλο (teak) που κάνει για χώρους με αυξημένη υγρασία.

Μπορείτε να επενδύσετε με ξύλο κάποιους τοίχους έως ένα συγκεκριμένο ύψος για να δημιουργήσετε ένα απόλυτα φυσικό εφέ.

Η ξύλινη επένδυση στους εσωτερικούς τοίχους μπορεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα ζεστασιάς.

Το συγκεκριμένο υλικό ιδανικό για όλα τα δωμάτια καθημερινής χρήσης, όπως σαλόνια και κρεβατοκάμαρες.

Διαλέξετε απλά ξύλινα πάνελ καπλαμά ή σκουρέτο. Πολύπλοκα πάνελ διακόσμησης από καπλαμά που έχουν χωνευτά διακοσμητικά προφίλ από μασίφ ξύλο ή ακόμα και ανάγλυφα σκαλιστά πάνελ.

Σίγουρα είναι μια επιλογή που μπορεί να φέρει την ανανέωση και την ζεστασιά στο χώρο.

τοιχογραφία ταπετσαρία

Επιπλέον τα ξύλα επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε έως ένα βαθμό γίνονται πυράντοχα.

Η λύση της ξύλινης επένδυσης ενός τοίχου στην κατοικία αλλά και στο χώρο εργασίας μπορεί έκτος από ένα πολύ όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα να ανανεώσει τον χώρο σας αλλά και να προσφέρει όλα τα οφέλη που προαναφέραμε όπως θερμομόνωση και ηχομόνωση.

Τέλος επεξεργασμένα ή μη, με ένα απλό βερνίκι ή με πιο πολύπλοκες τεχνοτροπίες βαφής μπορούν να ενισχύσουν την εικόνα και την αισθητική που θέλουμε από την ξύλινη επένδυση στο τοίχο μας.

Διαβάστε επίσης: Ντουλάπια Κουζίνας

Πάρε Δωρεάν Προσφορές για Ξυλουργικές εργασίες ή Ξύλινο δάπεδο

Ξύλινο δάπεδο, κατασκευές με ξύλο
Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το!