Υγρομόνωση ταράτσας, στεγανοποίηση
Η υγρομόνωση ταράτσας είναι βασικό μέτρο προστασίας για την υγρασία του σπιτιού. Μια υγρομόνωση ή στεγανοποίηση ταράτσας, πραγματοποιείται με επικόλληση ασφαλτοπάνου και με επαλειφόμενα υλικά.
Η υγρομόνωση ταράτσας εφαρμόζεται ώστε να μην μπορεί να διεισδύσει το νερό από τοίχους ή το δάπεδο στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα δημιουργηθεί υγρασία, μούχλα κλπ. βάζοντας μας σε μεγάλους μπελάδες.
Αν το νερό καταφέρει και εισχωρήσει σε ένα μη υγρομονωμένο σημείο, τότε εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να εξατμιστεί.
Η ταράτσα είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο ενός κτιρίου στα νερά της βροχής. Αν λοιπόν κάνουμε μια καλή υγρομόνωση, τότε το νερό δεν θα εισχωρεί.
Που εφαρμόζεται η υγρομόνωση;
Η υγρομόνωση εφαρμόζεται κυρίως σε χώρους όπως η ταράτσα, υπόγεια, δώματα, πισίνες, κλπ. Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα υγρομόνωσης πρέπει να λάβουμε υπόψη:
Πως γίνεται μια στεγανοποίηση ταράτσας
Οι πιο γνωστοί τρόποι για υγρομόνωση ταράτσας είναι με επικόλληση ασφαλτοπάνου και με τα επαλειφόμενα. Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά είναι υλικά με ανακλαστικές ιδιότητες που αλείφονται στην επιφάνεια της ταράτσας.
Βοηθούν αρκετά στο να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία το καλοκαίρι, χωρίς όμως να μας εξασφαλίζουν και θερμομόνωση.
Έχουν μεγάλο βαθμό ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ δημιουργούν μια ενιαία στεγανωτική μεμβράνης χωρίς ενώσεις. Είναι μια πολύ οικονομική επιλογή τόσο για την εργασία όσο και για τα υλικά, ενώ έχουν και μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι:
Υγρομόνωση ταράτσας με ασφαλτόπανο
Για την στεγανοποίηση ταράτσας υπάρχει και η επιλογή του ασφαλτοπάνου. Πρόκειται για ρολά από ασφαλτικό υλικό που επικολλάται με φλόγιστρο και ασφαλτική κόλλα. H εφαρμογή τους γίνεται αφού προηγηθεί η τοποθέτηση στρώματος πίσσας στην παλαιά επιφάνεια. Συγκριτικά, πετυχαίνουμε μεγαλύτερο πάχος στεγανοποίησης.
Διακρίνεται για την μεγάλη αντοχή, και τη μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Αποτελεί την πρώτη επιλογή παγκοσμίως λόγω της άριστης υγρομόνωσης που παρέχει παρ όλο το ακριβό κόστος. Στα μείον είναι πως σε περίπτωση διάτρησης του χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για την επισκευή.
Ο κίνδυνος από την υγρασία είναι μεγάλος για την υγεία μας λόγω της εισπνοής βακτηριδίων και τους μύκητες.