Επενδυτικός πυρετός για νέα ξενοδοχεία στο Σύνταγμα

Ανέγερση κτιρίων Κατασκευή big

Σε… στέκι νέων ξενοδοχείων μετατρέπεται σταδιακά η περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος, με τις εγκρίσεις για την ανάπτυξη νέων μονάδων να διαδέχονται η μία την άλλη τους τελευταίους μήνες και τους επιχειρηματίες να σπεύδουν να αξιοποιήσουν το θετικό για τον τουρισμό της Αθήνας momentum. Την ίδια στιγμή, τα καινούργια ξενοδοχεία που αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα προσεχώς πολλαπλασιάζονται, εμπλουτίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας στην καρδιά της πόλης.

Η σταδιακή ανάκαμψη του αθηναϊκού τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα και η τοποθέτηση της ελληνικής πρωτεύουσας στον χάρτη με τις πόλεις που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς city break έχουν καλλιεργήσει το έδαφος για την προσέλκυση νέων επενδυτικών projects στην καρδιά της Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφει σημαντική ανάκαμψη, προσεγγίζοντας τα μεγέθη του 2019, με την ψαλίδα ως προς την επιβατική κίνηση να κλείνει στο -0,5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα για τον Οκτώβριο.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η ελληνική πρωτεύουσα ως τουριστικός προορισμός είναι το γεγονός ότι επί του παρόντος περί τα 2.500 νέα δωμάτια είναι υπό κατασκευή στην Αθήνα και στα πέριξ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα επιπλέον 2.500 δωμάτια που σχεδιάζονται στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού, στο πλαίσιο του mega-project που υλοποιεί η Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ -0,09%.

ksenodoxio_sintagma

Μάλιστα, την τελευταία πενταετία, από το 2017 και μετά, έχουν προστεθεί στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας κάτι λιγότερο από 3.000 νέα δωμάτια που αντιστοιχούν σε συνολικά 71 καινούργια ξενοδοχεία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων GBR Consulting.

Τα νέα projects

Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσφατα άνοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 43 και Μνησικλέους 2, στην περιοχή της Πλάκας, μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προβλέπει ότι στις επιτρεπόμενες χρήσεις του ακινήτου περιλαμβάνεται πλέον και η χρήση του ως ξενοδοχείου.

Είχε προηγηθεί η έγκριση, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της χρήσης ως ξενοδοχείο και για το διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1, ένα από τα πλέον εμβληματικά ακίνητα στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων Gnosis Investments, η οποία έχει συνδέεται με ισραηλινά κεφάλαια.

Αντίστοιχη άδεια έλαβε και το όμορο στο εν λόγω κτίριο ακίνητο της οδού Υπατίας στους αριθμούς 3-5, το οποίο επίσης ανήκει στο portfolio της Gnosis Investment και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Μητροπόλεως. Στο συγκεκριμένο ακίνητο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα φιλοξενηθεί το Radisson RED Mitropoleos Square Athens, το πρώτο ξενοδοχείο το οποίο θα λειτουργήσει στην Ελλάδα υπό το brand Radisson RED και θα κάνει πρεμιέρα το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Μία ακόμη έγκριση δόθηκε για τη μετατροπή ενός κτιρίου, που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού, σε ξενοδοχείο. Ο λόγος για το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων 20 και Κυδαθηναίων, για το οποίο το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά για την προσθήκη της χρήσης ως ξενοδοχείο.

Στην ίδια περιοχή στα τέλη του 2021 είχε εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού η μελέτη που αφορά την οικοδομική άδεια για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 27 και Πατρώου σε ξενοδοχείο. Το ακίνητο πήρε το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΣΑ), καθώς ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τα τροποποιημένα σχέδια αρχιτεκτονικής μελέτης με εσωτερικές διαρρυθμίσεις, με την Orange Partners να είναι ο φορέας της συγκεκριμένης επένδυσης.

Την ίδια στιγμή, νέα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν για πρώτη φορά τις πόρτες τους προσεχώς σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του επίσης στην οδό Μητροπόλεως το «The Dolli», το νέο 5άστερο ξενοδοχείο του ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη - Grecotel, στο Μέγαρο Καλλιμασιώτη, το οποίο για δεκαετίες στέγαζε κατάστημα του οίκου υφασμάτων Χυτήρογλου. Το «The Dolli» είναι το δεύτερο ξενοδοχείο της Grecotel στο κέντρο της Αθήνας, μετά το art boutique hotel «Pallas Athena» που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην πλατεία Κοτζιά.

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος με τα δύο εμβληματικά ξενοδοχεία της ΛΑΜΨΑ, τη «Μεγάλη Βρετανία» και το King George, αναμένεται να ανοίξει άμεσα και η πρώτη μονάδα της ισραηλινών συμφερόντων αλυσίδα ξενοδοχείων Fattal, το νέο πεντάστερο «NYX Esperia Palace Hotel Athens» στη θέση του πρώην «Esperia» επί της οδού Σταδίου.

Βέβαια, ένα ακόμη ξενοδοχείο πέριξ του Συντάγματος θα λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα της ΛΑΜΨΑ, και συγκεκριμένα στο διατηρητέο κτίριο της οδού Ζαλοκώστα 7-9. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα έχει χαρακτήρα boutique και θα λειτουργήσει ως μονάδα συμπληρωματική του Athens Capital Center Hotel – ΜGallery Collection, του τελευταίου 5άστερου της ΛΑΜΨΑ που βρίσκεται στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Κριεζώτου.

Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/e...


  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg