Μόνωση ταράτσας, θερμομόνωση και υγρομόνωση

στεγανοποιήσεις ταρατσών

Η μόνωση ταράτσας αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέτρα προστασίας των κτιρίων. Εφαρμόζεται κυρίως στην ταράτσα παρέχοντα τεράστια οφέλη σε εμάς και το κτίριο. Υπάρχουν διάφορα είδη και τρόποι μονώσεων με διαφορετικές τεχνικές και πλεονεκτήματα.

Οι απώλειες ενέργειας από την ψύξη ή την θέρμανση μιας μη μονωμένης ταράτσας είναι περίπου 50%

Η έννοια μόνωση ταράτσας είναι γενική καθώς εννοούμε θερμομόνωση ή υγρομόνωση (στεγανοποίηση). Με απλά λόγια αν θέλουμε να προστατευτούμε από το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι, χρειαζόμαστε θερμομόνωση. Αν όμως το πρόβλημα είναι πχ η υγρασία τότε απαιτείται υγρομόνωση. Ωστόσο η σοφότερη λύση είναι ο συνδυασμός και των δύο.

Υγρομόνωση ταράτσας

Η υγρομόνωση εφαρμόζεται ώστε να μην μπορεί να διεισδύσει το νερό από τοίχους ή το δάπεδο στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα δημιουργηθεί υγρασία, μούχλα κλπ. και θα μπούμε σε μεγάλους μπελάδες.

Αν το νερό καταφέρει και εισχωρήσει σε ένα μη υγρομονωμένο σημείο, τότε εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να εξατμιστεί.

Η ταράτσα που είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο ενός κτιρίου στα νερά της βροχής. Αν λοιπόν κάνουμε μια καλή υγρομόνωση, τότε το νερό δεν θα εισχωρεί. Η υγρομόνωση εφαρμόζεται κυρίως σε χώρους όπως υπόγεια, δώματα, ταράτσες, πισίνες, κλπ.

Για να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα υγρομόνωσης πρέπει να λάβουμε υπόψη:

monosi_taratsas
Πως γίνεται η υγρομόνωση ταράτσας;

Οι πιο γνωστοί τρόποι υγρομόνωσης είναι με επικόλληση ασφαλτοπάνου και με τα επαλειφόμενα

Τα επαλειφόμενα στεγανωτικά είναι υλικά με ανακλαστικές ιδιότητες που αλείφονται στην επιφάνεια της ταράτσας. Βοηθούν αρκετά στο να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία το καλοκαίρι, χωρίς όμως να μας εξασφαλίζουν και θερμομόνωση.

Έχουν μεγάλο βαθμό ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ δημιουργούν μια ενιαία στεγανωτική μεμβράνη χωρίς ενώσεις.

Είναι μια πολύ οικονομική επιλογή τόσο για την εργασία όσο και για τα υλικά, ενώ έχουν και μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι:

Από την άλλη υπάρχει η επιλογή του ασφαλτοπάνου. Πρόκειται για ρολά από ασφαλτικό υλικό που επικολλάται με φλόγιστρο και ασφαλτική κόλλα. H εφαρμογή τους γίνεται αφού προηγηθεί η τοποθέτηση στρώματος πίσσας στην παλαιά επιφάνεια. Συγκριτικά, πετυχαίνουμε μεγαλύτερο πάχος στεγανοποίησης.

Διακρίνεται για την μεγάλη αντοχή, και τη μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Αποτελεί την πρώτη επιλογή στη μόνωση ταράτσας παγκοσμίως λόγω της άριστης υγρομόνωσης που παρέχει παρ όλο το ακριβό κόστος. Στα μείον είναι πως σε περίπτωση διάτρησης του χρειάζεται μεγάλη διαδικασία για την επισκευή.

Τα συμπτώματα μιας μη υγρομονωμένης κατασκευής είναι Η Εμφάνιση μαύρων στιγμάτων (μύκητες), υποκίτρινες κηλίδες μαύρες σκιές.

Θερμομόνωση ταράτσας

Όλοι λίγο πολύ έχουμε υποφέρει από ανυπόφορη ζέστη το καλοκαίρι. Το ίδιο επίσης και από το πολύ κρύο του χειμώνα και πολλές φορές χωρίς η εξωτερική θερμοκρασία να είναι ακραία. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην έλλειψη θερμομόνωσης η οποίας μπορεί να είναι υπεύθυνη για θερμικές απώλειες στο εσωτερικό του σπιτιού που φτάνουν και το 50% .

Οι πιο γνωστοί τρόποι για θερμομόνωσης είναι οι θερμομονωτικές βαφές και η χρήση των θερμομονωτικών πλακών. Οι θερμομονωτικές βαφές δεν προσδίδουν βάρος στην κατασκευή. Η αρχή γίνεται με την αφαίρεση των παλαιών βαφών και τον καθαρισμό της επιφάνειας. Στη συνέχεια γίνεται η εφαρμογή με αστάρι και κυρίως στα δύσκολα σημεία όπως αυτά των εξαερισμών, των βάσεων του ηλιακού, των κεραιών κλπ. για να περαστούν οι τελικές ειδικές βαφές.

Οι θερμομονωτικές πλάκες

Επικολλούνται στην ταράτσα ή τοποθετούνται σε ειδικά φορτία από χαλίκι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στη γήρανση, είναι ατμοδιαπέρατες, δεν απορροφούν τα νερά ενώ είναι και άφλεκτες.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που έχουν τα πλακάκια είναι πως καθαρίζονται αρκετά εύκολα. Μπορούμε να τα βρούμε σε τιμή ανάλογα με τη ποιότητα που θέλουμε. Το συνολικό κόστος καθορίζεται ανάλογα το πλήθος εργασιών που θέλουμε. Τα θερμομονωτικά υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι:

Υπάρχουν βέβαια και άλλα θερμομονωτικά υλικά και μάλιστα πολύ οικονομικά και οικολογικά ωστόσο στην Ελλάδα είναι κάπως δυσεύρετα όπως λιναρόμαλλο, ρολό από ίνες κοκκοφοίνικα, ρολό από υπολείμματα βαμβακιού, τζίβα και διογκωμένο άργιλο.

Το τελικό αποτέλεσμα της θερμομόνωσης εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών, αλλά και σωστή εφαρμογή τους από εξειδικευμένους τεχνίτες ή συνεργεία.

Να επιλέξω υγρομόνωση ή θερμομόνωση;

Η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξουμε μια πλήρη μόνωση ταράτσας με συνδυασμό και των δύο. Η επιλογή αυτή μας παρέχει τα εξής αποτελέσματα:

Τι μόνωση ταράτσας να επιλέξω;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μόνωσης ταράτσας. Η επιλογή πρέπει να γίνει ανάλογα με το είδος της κατασκευής και τις ανάγκες μας.

Συμβατική μόνωση ταράτσας

Πρόκειται για την πιο κλασική μέθοδο. Στη συμβατική μόνωση, η θερμομόνωση τοποθετείται κάτω από τη στεγανοποίηση. Έτσι προστατεύεται από την εισροή νερού κάτω από τη θερμομονωτική στρώση. Εφαρμόζεται είτε με αφρομπετόν, είτε με θερμομονωτικό ελαφροσκυρόδεμα. Η τελική επιφάνεια συνηθίζεται είναι ένα ασφαλτόπανο με επικάλυψη ψηφίδας.

Στην συμβατική μόνωση επιτρέπεται η ήπια βατότητα και έτσι συνηθίζεται σε κατασκευές που δεν είναι αναγκαία η τοποθέτηση της τελικής επικάλυψης (πλακίδια κλπ.), ή λόγω ανάγκης ελαφριάς κατασκευής και συνεπώς ο έλεγχος και η διόρθωση της στεγάνωσης είναι πολύ απλή διαδικασία.

Αν βέβαια έχουμε σκοπό να κάνουμε πολύ μεγάλη χρήση της ταράτσα μας προτείνεται η τοποθέτηση τσιμεντοκονίας ή υλικό υψηλής βατότητας όπως πχ. βιομηχανικό δάπεδο ή πλακάκια.

Τα πλεονεκτήματα της συμβατικής μόνωσης ταράτσας είναι η σχέση βάρους κατασκευής και κόστους, η προστασία από την υγρασία, το μικρό βάρος και το οικονομικό κόστος.

Στα μειονεκτήματα είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ταράτσες με απολύτως επίπεδη ή μικρή κλίση, και η στεγανωτική στρώση βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένη σε θερμικές μεταβολές στην περίπτωση που δεν τοποθετήσουμε πλακίδια κλπ. Η συμβατική μόνωση εφαρμόζεται ως εξής:

Ανεστραμμένη μόνωση

Η ανεστραμμένη μόνωση συνηθίζεται σε χώρους που τους χρησιμοποιούμε συχνά. Ονομάζεται ανεστραμμένη για το λόγο πως εδώ η στεγανοποίηση προηγείται της θερμομόνωσης σε αντίθεση με τη συμβατική.

Το μονωτικό υλικό τοποθετείται πάνω από τη υγρομόνωση και έπειτα καλύπτεται με διάφορα υλικά όπως χαλίκι, πλάκες κλπ. για να προστατευτεί από τη βατότητα και τις καιρικές συνθήκες. Αποτελεί την καταλληλότερη λύση για ταράτσες που έχουν ήδη στεγανωτική στρώση.

Στην περίπτωση της ανεστραμμένης μόνωσης δεν χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα από μπετό για να μην προσδώσει μεγάλο βάρος στο κτίριο. Οι περισσότεροι την προτιμούν για λόγους οικονομίας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, είναι η πλήρη βατότητα την ταράτσα σας κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε άφοβα να τοποθετήσουμε έπιπλα, πέργκολες και ότι άλλο θέλουμε και να απολαμβάνουμε όμορφες καλοκαιρινές βραδιές στην ταράτσα μας.

Στα κατά είναι πως δεν ενδείκνυται σε βροχερές περιοχές γιατί τα όμβρια νερά που κυκλοφορούν κάτω από τη μόνωση ψύχουν το δώμα χάνοντας ένα ποσοστό θερμομόνωσης της τάξης του 30%. Η ανεστραμένη μόνωση εφαρμόζεται ως εξής:

Ανακλαστική Μόνωση

Η αύξηση του θερμικού αέρα τα τελευταία χρόνια, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας, την ενεργειακή κατανάλωση, καθώς και την τσέπη μας.

Στην περίπτωση της ανακλαστικής μόνωσης πετυχαίνουμε πλήρη θερμομόνωση της επιφάνειας. Έτσι η θερμότητα δεν εισχωρεί προς το κτίριο καθώς το 90% της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται.

Στη χώρα μας εφαρμόζεται κυρίως σε σπίτια με στέγες, πάνω από τη θερμομόνωση και κάτω από τα κεραμίδια. Έτσι μειώνονται σημαντικά οι ώρες χρήσης του κλιματιστικού και κατά συνέπεια γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Βελτιώνεται επίσης σημαντικά η θερμική άνεση ακόμα και αν δεν έχουμε κλιματιστικό.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε ταράτσες, τοίχους και στέγες σε οποιαδήποτε απόχρωση θέλουμε. Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι το βάρος κατασκευής μόλις 1,5kg/m2., οι ελάχιστες απαιτήσεις προετοιμασίας, το κόστος και η σωστή θερμοκρασία της κατοικίας.

Ελαφρύ τύπου μόνωση

Η ελαφρύ τύπου μόνωση ταράτσας αποτελεί την καλύτερη λύση για τις παλιές κατασκευές, που χτίστηκαν με χαμηλές προδιαγραφές και δεν μπορούν να αντέξουν άλλο βάρος στην ταράτσα. Εδώ η θερμομόνωση τοποθετείται από κάτω και η στεγάνωση από πάνω, όπως και στις συμβατικές μονώσεις.

Το βάρος της συγκεκριμένης μόνωσης είναι με διαφορά το μικρότερο με 10kg/m². Για το λόγο αυτό η βατότητα περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ωστόσο αυτό βελτιώνεται με την επίστρωση δομικών πλακών όπως οι πλάκες ελευθέρας τοποθέτησης, ταρατσόπλακες, πλακάκια κλπ.

Για την εφαρμογή της ωστόσο είναι απαραίτητο να μην λιμνάζουν νερά σημειακά στην ταράτσα αλλά να έχει σωστές ρύσεις.


  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg