Θερμομόνωση ταράτσας και μονωτικά υλικά

Μόνωση ταράτσας

Η θερμομόνωση ταράτσας επιτυγχάνεται με διάφορα μονωτικά υλικά ώστε να προστατεύσουμε το σπίτι από το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε υποφέρει από ανυπόφορη ζέστη το καλοκαίρι. Το ίδιο επίσης και από το πολύ κρύο του χειμώνα και πολλές φορές χωρίς η εξωτερική θερμοκρασία να είναι ακραία.

Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην έλλειψη θερμομόνωσης, η έλλειψη της οποίας μπορεί να είναι υπεύθυνη για θερμικές απώλειες στο εσωτερικό του σπιτιού που φτάνουν το 50%. Με λίγα λόγια η θερμομόνωση χαρίζει άριστες συνθήκες ζωής και εξοικονόμηση ενέργειας!

Η θερμομόνωση ταράτσας προστατεύει όλο το κτίριο

Με την εφαρμογή της θερμομόνωσης στην ταράτσα, επιτυγχάνεται η ιδανική εσωτερική θερμοκρασία των δωματίων και το καλοκαίρι και το χειμώνα.

Η θερμομόνωση ταράτσας ανεβάζει σε σημαντικό βαθμό τον ενεργειακό συντελεστή του σπιτιού. Αυτό σημαίνει πως μετά την εφαρμογή της, το ακίνητο θα θεωρείτε ενεργειακό, οικολογικό ενώ αυτόματα θα ανέβει και η εμπορική αξία.

Οι πιο γνωστοί τρόποι για θερμομόνωσης είναι οι θερμομονωτικές βαφές και η χρήση των θερμομονωτικών πλακών.

thermomonosi_taratsas

Θερμομονωτικές βαφές

Οι θερμομονωτικές βαφές δεν προσδίδουν βάρος στην κατασκευή. Η αρχή γίνεται με την αφαίρεση των παλαιών βαφών και τον καθαρισμό της επιφάνειας.

Στη συνέχεια γίνεται η εφαρμογή με αστάρι και κυρίως στα δύσκολα σημεία όπως αυτά των εξαερισμών, των βάσεων του ηλιακού, των κεραιών κλπ. για να περαστούν οι τελικές ειδικές βαφές.

Ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογή είναι περίπου 5 με 7 ημέρες.

Θερμομονωτικές πλάκες

Οι θερμομονωτικές πλάκες επικολλούνται στην ταράτσα ή τοποθετούνται σε ειδικά φορτία από χαλίκι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στη γήρανση, είναι ατμοδιαπέρατες, δεν απορροφούν τα νερά ενώ είναι και άφλεκτες.

Στη συνέχεια γίνεται η εφαρμογή με αστάρι και κυρίως στα δύσκολα σημεία όπως αυτά των εξαερισμών, των βάσεων του ηλιακού, των κεραιών κλπ. για να περαστούν οι τελικές ειδικές βαφές.

Ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογή είναι περίπου 5 με 7 ημέρες.

Μονωτικά υλικά στη μόνωση σπιτιού

Τα θερμομονωτικά υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι:

Υπάρχουν βέβαια και άλλα θερμομονωτικά υλικά και μάλιστα πολύ οικονομικά και οικολογικά ωστόσο στην Ελλάδα είναι κάπως δυσεύρετα:

Η θερμομόνωση μπορεί να γίνει με συμβατική ή ανεστραμμένη μόνωση.

Συμβατική μόνωση σπιτιού

Πρόκειται για την πιο κλασική μέθοδο. Στη συμβατική μόνωση, η θερμομόνωση τοποθετείται κάτω από τη στεγανοποίηση. Έτσι προστατεύεται από την εισροή νερού κάτω από τη θερμομονωτική στρώση. Εφαρμόζεται είτε με αφρομπετόν, είτε με θερμομονωτικό ελαφροσκυρόδεμα.

Η τελική επιφάνεια συνηθίζεται είναι ένα ασφαλτόπανο με επικάλυψη ψηφίδας. Η καλύτερη περίοδος για μόνωση είναι η Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Ανεστραμμένη μόνωση σπιτιού

Η ανεστραμμένη μόνωση συνηθίζεται σε χώρους που τους χρησιμοποιούμε συχνά. Ονομάζεται ανεστραμμένη για το λόγο πως εδώ η στεγανοποίηση προηγείται της θερμομόνωσης σε αντίθεση με τη συμβατική.

Το μονωτικό υλικό τοποθετείται πάνω από τη υγρομόνωση και έπειτα καλύπτεται με διάφορα υλικά όπως χαλίκι, πλάκες κλπ. για να προστατευτεί από τη βατότητα και τις καιρικές συνθήκες.

Αποτελεί την καταλληλότερη λύση για ταράτσες που έχουν ήδη στεγανωτική στρώση.

Στην περίπτωση της ανεστραμμένης μόνωσης δεν χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα από μπετό για να μην προσδώσει μεγάλο βάρος στο κτίριο.

Το τελικό αποτέλεσμα της θερμομόνωσης εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών, αλλά και σωστή εφαρμογή τους από εξειδικευμένους τεχνίτες ή συνεργεία


  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg