Τι έπιπλα και ντουλάπια κουζίνας να επιλέξω;

Βάψιμο ντουλαπιών κουζίνας

Τα είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται συνήθως για έπιπλα κουζίνας και ντουλαπιών στη χώρα μας είναι η δρυς, η οξιά, η κερασιά και η σκλήθρα. Το περισσότερο διαδεδομένο ξύλο είναι η δρυς, η γνωστή σε όλους μας βελανιδιά.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί η ευρωπαϊκή και αμερικανική δρυς. Καλύτερης ποιότητας από τις δύο είναι η ευρωπαϊκή. Η ποιότητα του ξύλου εξαρτάται από την επεξεργασία στην οποία έχει υποβληθεί ώστε να αντέχει στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Η ξήρανση γίνεται με σκοπό την απεντόμωση του ξύλου και οι βαθμοί υγρασίας που πρέπει να έχει είναι 8% – 10% για τα δεδομένα της Ελλάδα.

Αμέσως μετά στην προτίμηση των καταναλωτών ακολουθεί η οξιά ενώ το πιο ακριβό είδος ξύλου για τα έπιπλα και τα ντουλάπια είναι η κερασιά

Υλικά κατασκευής επίπλων κουζίνας

Σε ότι αφορά τα υλικά κατασκευής, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι εννοούν οι κατασκευαστές όταν αναφέρονται σε «μασίφ», «ημιμασίφ», «λάκα» κλπ. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα πλαϊνά επίπλων κουζίνας τις περισσότερες φορές είναι από μελαμίνη, δηλαδή βακελίτη. Άρα ο χαρακτηρισμός μασίφ ή όποιος άλλος αναφέρεται αποκλειστικά στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι πόρτες των ντουλαπιών και των συρταριών.

Όταν λοιπόν λέμε ότι τα έπιπλα είναι μασίφ, εννοούμε ότι οι πόρτες είναι κατασκευασμένες από ατόφιο ξύλο και στο πλαίσιο αλλά και στο εσωτερικό.

Ημιμασίφ ονομάζονται τα έπιπλα όταν είναι ξύλινο το πλαίσιο ενώ το εσωτερικό έχει κατασκευαστεί από άλλο υλικό, π.χ. νοβοπάν ή mdf.

Από λάκα είναι τα έπιπλα εκείνα τα οποία είναι κατασκευασμένα από ξύλο το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία και έχει περαστεί με ειδικό βερνίκι.

Από αυτά τα υλικά αλλά και από τον βακελίτη πιο ακριβό θεωρείται το μασίφ ξύλο ή το «λακαρισμένο ξύλο», λιγότερο ακριβό το ημιμασίφ και τέλος πιο φθηνές θεωρούνται οι κατασκευές με βακελίτη.

epipla_kouzinas
Έπιπλα και ντουλάπια κουζίνας βακελίτη

Εκτός από την ολοένα και πιο σπάνια μασίφ ξυλεία, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της κουζίνας, υπάρχουν και άλλα υλικά όπως Βακελίτης. Είναι αρκετά φθηνότερος αλλά όχι και τόσο διαχρονικός.

Ο βακελίτης είναι σανίδες επενδυμένες με φύλλα από συνθετικά υλικά που προσομοιάζουν το ξύλο. Μπορεί να έχει ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Το σημείο που υποδηλώνει την ποιότητά του είναι τα σόκαρα, δηλαδή το προφίλ κάθε φύλλου.

Έπιπλα και ντουλάπια κουζίνας από καπλαμά

Ένα άλλο πολύ διαδεδομένο υλικό είναι και ο καπλαμάς. Κινείται κατασκευαστικά πάνω στις ίδιες αρχές με το βακελίτη. Πρόκειται επίσης για σανίδες, μόνο που εδώ επενδύονται με λεπτά φύλλα ξύλου. Συνήθως, χρησιμοποιούνται φύλλα από ξύλο κερασιάς, καρυδιάς, δρυός και αχλαδιάς.

Ορισμένα είναι τόσο καλά κολλημένα, που δύσκολα ξεχωρίζουν από ένα κομμάτι μασίφ ξυλείας. Αποτελεί θαυμάσια επιλογή για εσάς που θα θέλατε μια κατασκευή από μασίφ ξυλεία χωρίς το κόστος της.

Κατασκευές κουζίνας από μελαμίνη

Επίσης η μελαμίνη είναι ακόμα ένα υλικό που χρησιμοποιείτε κυρίως στην κατασκευή των εσωτερικών στοιχείων, δηλαδή στα ράφια, την πλάτη και τα συρτάρια. Χωρίς αυτό να αποκλείει και την επιλογή της για την κατασκευή των φύλλων. Γενικά, είναι ποιοτικά κατώτερη από τον βακελίτη. Υπάρχει σε πολλές αποχρώσεις και ίσως είναι η πιο οικονομική λύση.

Έπιπλα κουζίνας από λάκα

Τέλος η λάκα είναι ένα είδος βαφής που δημιουργεί εξαιρετικά λείες και στιλπνές επιφάνειες. Τη λάκα μπορείτε να την βρείτε σε όλες τις αποχρώσεις. Τα λακαριστά φύλλα αποτελούν την τέλεια πρόταση, αν θέλετε τα έπιπλα και η ντουλάπα σας να έχει ίδια απόχρωση με τους τοίχους.

Μασίφ ξυλεία η πιο ακριβή αλλά σίγουρα και με το σωστό σχέδιο και η πιο διαχρονική. Συνήθως αναφερόμαστε στα ξύλα κερασιάς, καρυδιάς, δρυός, οξιάς και πεύκου τα οποία δημιουργούν θαυμάσια αποτελέσματα, αλλά πάντα ενέχουν τον κίνδυνο σκεβρώματος.

Για να μειώσετε το κόστος, χρησιμοποιήστε μασίφ ξυλεία στην πρόσοψη της ντουλάπας σας και φθηνότερα υλικά στο εσωτερικό

Για να μειώσετε το κόστος, χρησιμοποιήστε μασίφ ξυλεία στην πρόσοψη της ντουλάπας σας και φθηνότερα υλικά στο εσωτερικό

Μηχανισμός επίπλων κουζίνας και μεντεσέδες

Σημαντικό ρόλο στην κουζίνα και της αντοχής της στο χρόνο διαδραματίζει και η επιλογή των μηχανισμών.

Για τη σωστή τοποθέτηση είναι απαραίτητη η χρήση καλής ποιότητας μηχανισμών με προδιαγραφές τέτοιες που να αντέχουν σε μακροχρόνια χρήση.

Οι μηχανισμοί των ντουλαπιών ξεκινούν από τους πιο απαραίτητους όπως οι συρόμενοι οδηγοί συρταριών μέχρι τους πιο εκλεπτισμένους, όπως η πτυσσόμενη σιδερώστρα.

Οι περισσότεροι από αυτούς είτε είναι ελληνικής κατασκευής είτε είναι εισαγόμενοι από Ιταλία και Γερμανία.

Τους πιο συνηθισμένους μηχανισμούς αποτελούν τα περιστροφικά καλάθια που αξιοποιούν τις γωνίες μεταξύ δύο ντουλαπιών, και όλων των ειδών και σχημάτων, καλάθια – μεταλλικά ή με πλαστική επικάλυψη που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα, μπουκάλια, απορρυπαντικά κλπ.

Ο κυριότερος και μεγαλύτερης σπουδαιότητας μηχανισμός είναι οι αναρτήρες.

Αυτοί χρησιμεύουν για να στηρίζουν τα πάνω ντουλάπια της κουζίνας. Οι μηχανισμοί αυτοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί και να τοποθετηθούν σωστά και ευθύγραμμα.

Έτσι θα μπορούν να συγκρατήσουν ένα συγκεκριμένο βάρος ανάλογο του αρχικού βάρους των ντουλαπιών αλλά και του συνολικού που θα ζυγίζουν τα πράγματα που θα τοποθετηθούν μέσα σε αυτά.

Οι μεντεσέδες βοηθούν να ανοιγοκλείνουν σωστά τα ντουλάπια και κρατούν ευθυγραμμισμένη την πόρτα. Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από μασίφ χυτό σίδερο και όχι από λαμαρίνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνουν πλαστικά μέρη.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος που θα τοποθετηθούν αυτοί οι μηχανισμοί. Όπως και οι προδιαγραφές που έχουν από το εργοστάσιό τους.

Μηχανισμοί για το άνοιγμα και το κλείσιμο των συρταριών. Το συγκεκριμένο είδος μηχανισμού πρέπει να έχει πέρα από τα μεταλλικά μέρη και κάποια ελαστικά, για να μειώνεται ο θόρυβος κατά τη λειτουργία τους αλλά και για να μην υπάρχει φθορά στους σιδηροδρόμους.

Εκτός από τους τρεις βασικούς αυτούς μηχανισμούς υπάρχουν και δεκάδες άλλοι που όμως και προαιρετικοί είναι και καθαρά βοηθητικοί. Μία σύνθεση επίπλων κουζίνας που έχει τους τρεις βασικούς μηχανισμούς θεωρείται πλήρης. Σε αυτούς θα πρέπει να δίνεται και η μεγαλύτερη προσοχή τόσο στην επιλογή όσο και στην τοποθέτηση.


  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg