Τι τζάμια να επιλέξω;

τζάμια μπαλκονόπορτας

Η επιλογή στα τζάμια που θα κάνουμε είναι ιδιαίτερο ζήτημα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τους τύπους τους και τα χαρακτηριστικά τους. Έτσι θα επιλέξουμε σωστά τα τζάμια που ταιριάζουν στο χώρο μας αλλά και στα θέλω μας.

Μονά τζάμια

Πρόκειται για τα γνωστά συμβατικά τζάμια. Το πάχος τους κυμαίνεται μεταξύ 4mm και 12mm. Ακατάλληλα για χώρους κατοικήσιμους (με θέρμανση/ψύξη) θεωρούνται τα τζάμια πάχους 4-6mm, τα τζάμια αυτά χρησιμοποιούνται για κουφώματα που θα τοποθετηθούν σε χώρους όπως αποθήκες, εργαστήρια, βιοτεχνίες όπου είναι σημαντικότερος ο αερισμός τους παρά η διατήρηση συγκεκριμένης θερμοκρασίας.

Τα τζάμια με πάχος από 8mm και πάνω είναι κατάλληλα για βιτρίνες καταστημάτων καθώς είναι περισσότερο ανθεκτικά σε κρούση και σε εφαρμοζόμενη δύναμη.

Τρίπλεξ τζάμια

Τα τρίπλεξ τζάμια που είναι αποτέλεσμα συνένωσης δύο ή περισσότερων τζαμιών με μεμβράνες διάφανες, ημιδιαφανές, ή έγχρωμες. Έτσι προκύπτει τζάμι όχι μόνο με αντοχή σε κρούση, αλλά και τζάμι το οποίο κατά το σπάσιμο του δεν διαλύεται γιατί συγκρατείται από την μεμβράνη.

Το πάχος τους μεταβάλλεται και είναι συνήθως 3+3mm, 4+3mm, …, 3+3+3mm, 5+5mm (το πάχος των 3+3=6mm που είναι η συνένωση 2 τζαμιών πάχους 3mm, δεν είναι 6mm αλλά λίγο μεγαλύτερο όσο είναι το πάχος της μεμβράνης που είναι μερικά δέκατα του χιλιοστού).

Securit τζάμια

Αφορά τζάμια τα οποία «ψήνονται» και αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη η θραύση τους.

Επιπλέον σε περίπτωση θραύσης θρυμματίζονται σε πολύ μικρά κομμάτια εξαλείφοντας σχεδόν έτσι την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε ειδικές κατασκευές κουφωμάτων.

allagi_tzamion

Ενεργειακά Τζάμια

Τα ενεργειακά τζάμια ή τζάμια χαμηλής εκπομπής low-emissivity (Low-e), διαθέτουν μια ειδική επίστρωση στην μια επιφάνειά τους και λειτουργούν σαν καθρέπτες στο υπέρυθρο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θερμικής ακτινοβολίας που περνάει από το τζάμι.

Έτσι η θερμική ακτινοβολία του περιβάλλοντος δε διέρχεται εύκολα μέσα από ένα τζάμι low-e, αλλά και αντίστροφα η θερμική ακτινοβολία του εσωτερικού χώρου δεν μπορεί εύκολα να διαφύγει προς τα έξω. Τα ενεργειακά τζάμια συγκρατούν την επιθυμητή θερμοκρασία εντός του σπιτιού.

Η επίστρωση που αναφέρεται παραπάνω είναι ως συνήθως film μετάλλων ιδιαίτερα λεπτό, τόσο που είναι διάφανο.

Η επίστρωση που αναφέρεται παραπάνω είναι ως συνήθως film μετάλλων ιδιαίτερα λεπτό, τόσο που είναι διάφανο. Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους, δηλαδή ως μονά τζάμια, αλλά πάντα σε πολυεπίπεδες κατασκευές, όπως διπλά τζάμια και τριπλά τζάμια.

Σημαντικό επίσης είναι ότι με την χρήση των low-e τζαμιών μειώνεται αρκετά το ξεθώριασμα των χρωμάτων των αντικειμένων (υφάσματα,κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά, κλπ) στον εσωτερικό χώρο. Η χρήση των ενεργειακών τζαμιών σε κουφώματα γίνεται κυρίως σε σπίτια και γραφεία, όπου το έξοδο ψύξης και θέρμανσης παίζει σημαντικό στοιχείο.

Διπλά Τζάμια

Πρόκειται ουσιαστικά για την ένωση δυο μονών παράλληλων τζαμιών. Έτσι με βάση το πάχος του αποστάτη δημιουργείται ένα κενό μεταξύ των δυο τζαμιών που ως συνήθως περιέχει ξηρό αέρα. Το πάχος του αποστάτη μπορεί να είναι 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 14mm, 16mm.

Ο αποστάτης ως συνήθως είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο, η τομή του έχει σχήμα τετράγωνο και το εσωτερικό του γεμίζει με πυριτικά άλατα για την απορρόφηση της υγρασίας.

Η κατασκευή των δύο τζαμιών και του αποστάτη γίνεται με κόλληση με ειδική θερμόκολλα. Εκτός από την χρήση μονών συμβατικών τζαμιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διάφοροι συνδυασμοί.

Αυτού του είδους το τζάμι αύξησε με την εμφάνιση του σημαντικά την θερμομόνωση και της ηχομόνωση των κουφωμάτων.

Ειδικά επιλέγοντας μεγαλύτερο αποστάτη, μπορούμε να βελτιώσουμε και την θερμομονωτική και την ηχομονωτική απόδοση του διπλού τζαμιού, αρκεί βέβαια να ξέρουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί από τα πλαίσια των κουφωμάτων ως προς το συνολικό πάχος ενός διπλού τζαμιού.

Τριπλά Τζάμια

Τα τριπλά τζάμια είναι μια επέκταση των διπλών τζαμιών. Ένα τριπλό τζάμι είναι η ένωση τριών τζαμιών με την χρήση δύο αποστατών. Στη περίπτωση αυτή οι συνδυασμοί τζαμιών είναι περισσότεροι.

Για να πάρουμε προσφορές για κουφώματα αλλά και για να κάνουμε έρευνα αγοράς όσον αφορά το κόστος από επαγγελματίες σχετικά με την τοποθέτηση κουφωμάτων ή την αντικατάσταση κουφωμάτων είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να ενημερώνουμε τους επαγγελματίες σχετικά με τα παρακάτω:


  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg