Κούρεμα γκαζόν, χλοοτάπητα

Πόσο κοστίζει;

ΕΛΑΧΙΣΤΟ
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
ΜΕΓΙΣΤΟ
10€*
15€
20€*
*εκτιμώμενο κόστος με βάση τις καταχωρήσεις εργοδοτών με παρόμοιες εργασίες στην TexnitesOnline.gr

Κούρεμα γκαζόν, χλοοτάπητα

Το κούρεμα γκαζόν είναι ένας από τους βασικούς και απαραίτητους τρόπους φροντίδας και περιποίησης του χλοοτάπητα του κήπου. Είναι μια διαδικασία που μας επιτρέπει να διατηρήσουμε το γρασίδι μας υγιές, πυκνό και όμορφο. Πέρα από την αισθητική πλευρά, το κούρεμα του γκαζόν έχει και πολλά άλλα οφέλη για τον κήπο μας και για εμάς.

Όταν προχωρούμε στο κούρεμα του γκαζόν, δημιουργούμε ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη υγιούς γρασιδιού. Με την αφαίρεση του πλεονάζοντος ύψους, επιτρέπουμε στο φως να φτάσει στη βάση των φυτών, προωθώντας τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, μειώνουμε την ανταγωνιστική αυξητική δύναμη των ζιζανίων, εχθρών και ασθενειών. παρέχοντας στο γρασίδι περισσότερους πόρους για να αναπτυχθεί υγιές και πυκνό.

Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα κούρεμα εξαρτάται από την εποχή και τον ρυθμό ανάπτυξης του χλοοτάπητα. Μετά τη σπορά ή την τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα, το πρώτο κούρεμα γίνεται όταν το γκαζόν έχει αναπτύξει έντονα πράσινο χρώμα και το μήκος του έχει φτάσει τα 6-8 εκατοστά. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ο χλοοτάπητας συνήθως αναπτύσσεται γρήγορα, επομένως συνιστάται να γίνεται κούρεμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Κατά τους θερινούς μήνες, η ανάπτυξη του είναι πιο αργή, και συνήθως το κούρεμα γίνεται κάθε 8-10 μέρες. Μετά το φθινόπωρο, ο ρυθμός ανάπτυξης αυξάνεται ξανά, ενώ με την άφιξη του πρώτου παγετού το κούρεμα σταματάει τελείως.

kourema_gazon

Πόσο κοστίζει το κούρεμα γρασιδιού;

Ένα ενδεικτικό μέσο κόστος για την κοπή του γκαζόν σε κήπο 50 τ.μ. για το παραπάνω παράδειγμα κυμαίνεται από 10€ έως 20€, με μέσο κόστος 15€. Για το κούρεμα του γκαζόν ενός κήπου, το κόστος συνήθως υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.). Η τιμή ανά τ.μ. μπορεί να κυμαίνεται από 0,20€ έως 0,40€, ανάλογα τον επαγγελματία. Το μέσο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο υπολογίzεται περίπου 0,30€.

Γενικά το κόστος ενός κουρέματος γκαζόν σε έναν κήπο μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος του κήπου, η κατάσταση που βρίσκεται το γρασίδι και η περιοχή της εργασίας. Επιπλέον το κόστος μπορεί να διαφοροποιειθεί σε περίπτωση που χρειάζεστε έξτρα υπηρεσίες όπως αφαίρεση των χόρτων και απορριμμάτων, την εφαρμογή λιπασμάτων ή φυτοπροστατευτικών ουσιών, την περιποίηση και καθαρισμό των λουλουδιών και φυτών, την αρδευτική υπηρεσία κλπ.

Κούρεμα γκαζόν κήπου 50 τ.μ.
Ελάχιστο κόστος 10€
Μέσο κόστος 15€
Μέγιστο κόστος 20€

Το κούρεμα του γκαζόν προάγει επίσης την υγεία και την ευημερία του κήπου μας. Όταν το γρασίδι κοπεί στη σωστή ύψος, προστατεύεται από τον κίνδυνο ασθενειών και παθογόνων οργανισμών. Επιπλέον, η ομοιόμορφη κοπή του γκαζόν εξασφαλίζει την ομοιογένεια του χλοοτάπητα, κάνοντας τον κήπο μας πιο ελκυστικό και ευχάριστο για την απόλαυση των εξωτερικών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη σωστή τεχνική κοπής του γκαζόν. Αυτή περιλαμβάνει την επιλογή της κατάλληλης ύψους κοπής, τη συχνότητα του κουρέματος και τη χρήση σωστών εργαλείων. Η σωστή ύψος κοπής εξαρτάται από τον τύπο του γρασιδιού και τις κλιματικές συνθήκες, αλλά γενικά συνιστάται να κρατάμε το ύψος του χλοοτάπητα σε μια μέτρια έως χαμηλή τιμή. Η συχνότητα του κουρέματος εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης του γρασιδιού και συνήθως κυμαίνεται από μία φορά την εβδομάδα έως μία φορά το μήνα.

Επίσης, πρέπει να δώσουμε προσοχή στα εργαλεία κοπής που χρησιμοποιούμε. Ένας καλό μηχάνημα κουρέματος του γκαζόν με αιχμηρές λεπίδες θα εξασφαλίσει καθαρές και ακριβείς κοπές, αποφεύγοντας το ξερίζωμα ή το σκίσιμο του γρασιδιού. Επιπλέον, μετά το κούρεμα, είναι καλό να αφαιρούμε τα χορτοκοπήματα από την επιφάνεια του γκαζόν, προκειμένου να διευκολύνουμε την κυκλοφορία του αέρα και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Πόσο συχνά χρειάζεται κούρεμα το γκαζόν;

Η συχνότητα κοπής του γκαζόν εξαρτάται από τον τύπο του χλοοτάπητα, την εποχή και την κουρευτική μηχανή που χρησιμοποιείται. Για τους χλοοτάπητες που αποτελούνται κυρίως από φεστούκες (Festuca Arundinacea), συνήθως πρέπει να γίνεται κούρεμα κάθε 5-8 μέρες σχεδόν όλο τον χρόνο, εκτός από τον χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ανάπτυξη των φεστούκων και άλλων ψυχρόφιλων ειδών είναι περιορισμένη, αλλά ένα ελαφρύ κούρεμα κάθε 15-20 μέρες μπορεί να βοηθήσει.

Εάν ο χλοοτάπητας περιλαμβάνει μια μίξη από φεστούκες, λόλιουμ περένε (Lolium perene) και πόα πρατένσις (Poa pratensis), που είναι συνηθισμένο σε σκιερά σημεία και γήπεδα ποδοσφαίρου, τότε η συχνότητα κοπής μειώνεται σε 4-7 ημέρες και διατηρείται ίδια και τον χειμώνα.

Για τους θερμόφιλους χλοοτάπητες που χρησιμοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι, όπως η δίχονδρα (Cynodon dactylon), η κοπή γίνεται κατά προτίμηση κάθε 5-7 ημέρες την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα δεν απαιτείται καθόλου κούρεμα, καθώς η ανάπτυξη τους είναι αργή. Όσον αφορά τη δίχονδρα, συνήθως κουρεύεται κάθε 25-30 μέρες το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα δεν απαιτείται κούρεμα.

Εάν η κουρευτική μηχανή διαθέτει σύστημα κοπής που δεν συλλέγει το χορτοκοπημένο χόρτο ή χρησιμοποιούνται κυλινδρικά μαχαίρια, τότε η συχνότητα κοπής πρέπει να είναι κάθε 3-4 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η μικρή ποσότητα χορτοκοπημένου χόρτου και αποφεύγονται προβλήματα στην ανάπτυξη του χλοοτάπητα. Αυτή η συχνότητα κοπής είναι κυρίως κατάλληλη για είδη όπως η αγριάδα-βερμούδα (Cynodon dactylon) και η φεστούκα (Festuca arundinacea).

Κοπή γκαζόν από επαγγελματία κηπουρό

Στην περίπτωση όπου δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, η γνώση ή τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείτε να αναθέσετε την κοπή και την περιποίηση του γκαζόν σε ένα κηπουρό. Ο κηπουρός έχει την εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία για να πραγματοποιήσει το κούρεμα με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει το κατάλληλο ύψος κοπής, τη σωστή τεχνική κοπής και την εξασφάλιση ομοιόμορφου αποτελέσματος.

Ο κηπουρός μπορεί να προσαρμόσει τη συχνότητα κοπής ανάλογα με την εποχή, τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες του γκαζόν. Επίσης, μπορεί να αναλάβει τη συντήρηση της κουρεμένης επιφάνειας, περιλαμβάνοντας την άρδευση, τη λίπανση και την αφαίρεση αποκομμάτων χόρτου.

Ένας ειδικός κηπουρός θα εξασφαλίσει ότι το γκαζόν θα έχει υγιή εμφάνιση, θα αναπνέει καλύτερα και θα αντέχει καλύτερα στις αντιξοότητες όπως η ανεπαρκής άρδευση ή οι ακραίες θερμοκρασίες. Επίσης, ο κηπουρός μπορεί να ανιχνεύσει προβλήματα όπως ασθένειες ή έντομα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

kourema_gazon_prosfores
Προσφορές για κούρεμα γκαζόν

Αξιολογημένοι επαγγελματίες κηπουροί σας κάνουν προσφορές για κούρεμα γκαζόν και άλλες κηπουρικές εργασίες.

Πάρε Προσφορές

Άλλες σχετικές εργασίες

Πόσο θα μου κοστίσει τελικά;

Ραντάρ τιμών: Βρείτε το κόστος της εργασίας

Κάθε εργασία είναι ξεχωριστή και έχει διαφορετικά κόστοι Έχουμε καταγράψει για εσάς τις εργασίες και μέσα από τα αιτήματα εργοδοτών της TexnitesOnline μπορούμε να προσεγγίσουμε το κόστος και τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Δείτε εδώ όλες τις εργασίες

Επίκαιρα άρθρα

Περίγραψε τώρα την δική σου εργασία

  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg