Τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου

Πόσο κοστίζει;

ΕΛΑΧΙΣΤΟ
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ
ΜΕΓΙΣΤΟ
400€*
518€
620€*
*εκτιμώμενο κόστος με βάση τις καταχωρήσεις εργοδοτών με παρόμοιες εργασίες στην TexnitesOnline.gr

Τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου

Η τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου αποτελεί μια σημαντική εργασία τόσο για την ασφάλεια, όσο και τη σωστή λειτουργία και την αισθητική. Οι πλάκες πεζοδρομίου ή τσιμεντόπλακες τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους για την κατασκευή πεζοδρομίων και διαδρόμων σε αυλές, κήπους, δρόμους, πλατείες, ράμπες και γκαράζ.

Οι φθορές σε ένα πεζοδρόμιο είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνουν την εμφάνιση τους και μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες όπως η πολύ βαριά καταπόνηση, η παλαιότητα, η έντονη κυκλοφορία, η πτώση και σύγκρουση με βαριά αντικείμενα και η συνεχής έκθεση στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Η τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου είναι μια αρκετά εύκολη και γρήγορη εργασία για έναν έμπειρο τεχνίτη ενώ είναι και αρκετά οικονομική.

Μια αντικατάσταση πλακών πεζοδρομίου μπορεί να αφορά αλλαγή σε όλες τις πλάκες ή μεμονωμένα στα σημεία που υπάρχει η ζημιά με ίδιου τύπου τσιμεντόπλακες. Η επισκευή πεζοδρομίου θα πρέπει να διεκπεραιώνεται άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

allagi_plakon_pezodromioy

Ποιο είναι το κόστος τοποθέτησης πλακών πεζοδρομίου;

Ένα ενδεικτικό συνολικό κόστος αντικατάστασης πλακών πεζοδρομίου 20 τ.μ. για το παραπάνω παράδειγμα κυμαίνεται από 400€ έως 620€, με μέση τιμή 518€. Η τιμή αυτή προκύπτει από την αγορά των υλικών με μέση τιμή στα 188€ και το κόστος εργασίας του τεχνίτη στα 330€.

Το τελικό κόστος αλλαγής πλακών πεζοδρομίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος του πεζοδρομίου, η ποιότητα των πλακών, τυχόν εργασίες μόνωσης που θα απαιτηθούν, οι προετοιμασίες της επιφάνειας και φυσικά η αφαίρεση των παλαιών πλακών και η αποκομιδή των μπαζών.

Αλλαγή πλακών σε πεζοδρόμιο 20 τ.μ.
Εύρος Τιμής Χαμηλή Μέση Υψηλή
Κόστος πλακών 20 τ.μ. 160€ 188€ 220€
Κόστος εργασίας 240€ 330€ 400€
Σύνολο 400€ 518€ 620€

Πότε πρέπει να γίνει αντικατάσταση πλακών στο πεζοδρόμιο;

Τα πεζοδρόμια εξυπηρετούν καθημερινά την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρουσιάσουν διάφορες φθορές και να δημιουργηθούν επικίνδυνες συνθήκες. Οι κυριότερες που εμφανίζονται οι φθορές αιτίες είναι η μεγάλη καταπόνηση από την κίνηση, ζημιές από κρούσεις, διάβρωση του εδάφους, η παλαιότητα των υλικών, αλλά και η συνεχή έκθεση στις καιρικές συνθήκες. Μερικά από τα κοινά προβλήματα στα πεζοδρόμια που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου:

Τι πλάκες πεζοδρομίου να επιλέξω;

Οι κύριες κατηγορίες πλακών πεζοδρομίου είναι από τσιμέντο, με σχέδια, γρανίτη, βότσαλο, σπαστό, λείο και κυβόλιθους. Φυσικά υπάρχουν και πλάκες πεζοδρομίου με ανάγλυφα σχήματα για Α.Μ.Ε.Α. και άτομα χωρίς όραση. Στην επιλογή πλακών πεζοδρομίου υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σχήματα, χρώματα, υφές και υλικών ενώ επίσης μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε μέγεθος ώστε υπάρχει ομοιομορφία με το υπόλοιπο πεζοδρόμιο. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε απλή τελική επιφάνεια ή με σχέδια.

Οι πλάκες πεζοδρομίου κατασκευάζονται από τσιμέντο και υλικά υψηλών προδιαγραφών με αντοχή στο χρόνο και υψηλή ανθεκτικότητα. Οι κυβόλιθοι έχουν αρκετά εύκολη εγκατάσταση, μεγάλη διάρκεια ζωής και εύκολη αντικατάσταση. Για την κατασκευή πεζοδρομίου χρησιμοποιείται τσιμεντοκονίαμα ανάμεσα στις τσιμεντόπλακες και στο έδαφος. Έτσι οι πλάκες πεζοδρομίου θα συγκολληθούν με το έδαφός ενώ και θα δημιουργηθούν και οι απαραίτητες κλίσεις. Το τσιμεντοκονίαμα για την τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίων αποτελείται από κυρίως από άμμο μπετού, τσιμέντο και ασβέστη.

Αντικατάσταση πλακών όλου του πεζοδρομίου ή μεμονωμένα

Σε μια συνηθισμένη επισκευή πεζοδρομίου που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε είναι η αντικατάσταση μεμονωμένων πλακών. Αυτή είναι επίσης μια από τις πιο εύκολες επισκευές στο πεζοδρόμιο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσετε μεμονωμένες πλάκες πεζοδρομίου, όπως ρωγμές που είναι πολύ σοβαρές για να επισκευαστούν ή εάν μια πλάκα έχει λερωθεί ή αποχρωματιστεί με κάποιο τρόπο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η αντικατάσταση μεμονωμένων πλακών είναι μια απλή διαδικασία.

Είναι σημαντικό στην μεμονωμένη αντικατάσταση πλακών πεζοδρομίου να τοποθετηθούν πλάκες ίδιου τύπου με το υπόλοιπο πεζοδρόμιο ώστε να μη χαθεί η ομοιομορφία και η λειτουργικότητα. Οι πλάκες πεζοδρομίου μπορούν να κοπούν ακριβώς στο μέγεθος που χρειάζεστε ώστε να ταιριάζουν με το υπόλοιπο πεζοδρόμιο.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την επισκευή πεζοδρομίων;

Η νομοθεσία αναφέρει χαρακτηριστικά: Το νομικό πλαίσιο αναφορικά με τα πεζοδρόμια και τον υπόχρεο σε επισκευή τους οριοθετείται από την υπουργική απόφαση ΥΑ 3046/304/30-1/3-2-1989 ΦΕΚ 59 Δ΄ (ΚΤΗΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ) στο άρθρο 24, καθώς και από τα άρθρα 104, 105,106 του Εισαγωγικού Νόμου Αστικού Κωδικός και τα άρθρα 288, 281, 200 Γενικών Αρχών Αστικού Κωδικός.

episkevi_pezodromiou
Πότε οι πλάκες θέλουν αλλαγή;

Σύμφωνα με τον κώδικα βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας: Υπόχρεοι για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πεζοδρομίων και των τεχνικών έργων που τα αποτελούν (κράσπεδα, ρείθρα, υπόστρωμα και επίστρωση ή επικάλυψη) είναι οι ιδιοκτήτες των παρόδιων ακινήτων, μπροστά στα οποία βρίσκονται.

Σε περίπτωση καταστροφής, αχρήστευσης και εκσκαφής από το Δημόσιο ή τον οικείο ΟΤΑ των πεζοδρομίων που υπάρχουν πριν από είκοσι τουλάχιστον χρόνια, στα πλαίσια γενικής ανακατασκευής ή αναδιαρρύθμισης των οδών και πλατειών, ώστε να ικανοποιούν καλύτερα τις ανάγκες του οικισμού, η δαπάνη αποκατάστασης, επισκευής ή ανακατασκευής των πεζοδρομίων βαρύνει τους παρόδιους ιδιοκτήτες.

Σε κάθε άλλη περίπτωση καταστροφής ή αχρήστευσης ή εκσκαφής των πεζοδρομίων από την εκτέλεση εργασιών, υπόχρεος για την αποκατάσταση, επισκευή ή ανακατασκευή τους είναι ο φορέας εκτέλεσης των εργασιών αυτών, εκτός αν εκτελούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση αυτού τούτου του παρόδιου ακινήτου, οπότε υπόχρεος είναι αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του.

Κατασκευή πεζοδρομίου

Τα πεζοδρόμια θα πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή στις καταπονήσεις, αντοχή στο χρόνο, να έχουν ανθεκτικότητα στην τριβή και στη φωτιά, καθώς και υψηλή αντιολισθηρότητα.

Για ένα σωστό αποτέλεσμα, πριν την κατασκευή του πεζοδρομίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άριστος σχεδιασμός από επαγγελματία τεχνίτη ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του πεζοδρομίου, η ασφάλεια και η αισθητική.

Η κατασκευή πεζοδρομίων πραγματοποιείται κυρίως με τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου ή τοποθέτηση κυβόλιθων. Οι πλάκες πεζοδρομίου βγαίνουν σε πολλά μεγέθη, σχήματα και χρώματα, ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε.

plakakia_prosfores
Χρειάζεσαι αλλαγή σε πλάκες πεζοδρομίου;

Αξιολογημένοι επαγγελματίες τεχνίτες και συνεργεία σας κάνουν προσφορές για τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου και άλλες εργασίες.

Πάρε Προσφορές

Άλλες σχετικές εργασίες

Πόσο θα μου κοστίσει τελικά;

Ραντάρ τιμών: Βρείτε το κόστος της εργασίας

Κάθε εργασία είναι ξεχωριστή και έχει διαφορετικά κόστοι Έχουμε καταγράψει για εσάς τις εργασίες και μέσα από τα αιτήματα εργοδοτών της TexnitesOnline μπορούμε να προσεγγίσουμε το κόστος και τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.

Δείτε εδώ όλες τις εργασίες

Επίκαιρα άρθρα

Περίγραψε τώρα την δική σου εργασία

  • Ακολουθήστε μας:
logo_creditcards_02.svg